Blogginlägg

Spår, skydd och lite får

Vagel är inte speciellt skönt att ha, igår eftermiddag började det klia i ena ögat och fortsatte sen hela kvällen och natten.
Vi hade bestämt att spåra med  Caos och Beck. Det blåste var torrt och lite oönskade förledningar men det löste båda hundarna fint. Beck gjorde sin första riktiga apportmarkering i spåret och vi jublade, kanske inte så högt, men inombords kändes det fint.
Caos sov gott efteråt.
12048942_10153626553444197_2073637248_n

Idag så blev det till att fortsätta med ronderingar och efter en del huvudbry så fick vi till det med Caos. Beck var lite vid men han hör bra med sina stora öron så det går att dirigera honom rätt. Han har lika stora öron nu som när han var liten....
1621998_10152218321439197_1157618269_n

Träffade även Amira och hon blev lika glad som alltid när hon såg oss. Hon är för go den lilla hunden.
12084128_10153626144109197_2091099839_n
Fåren är inte helt nöjda med att vara hemma utan vill ut till sin beteshage igen. Ska kolla vädret så kanske de får flytta ut ett tag till. Nu när inga baggar är kvar så kan ju tacklammen få vara kvar ett tag till.
Vi funderar på att köpa in ett par nya tackor till flocken då den behöver förnyas lite. Vill ju ha kvar Hugo ett tag till. Han har blivit en rejäl bagge som har bra koll på sin flock och vet vilka som hör till gården och inte gör det.
12002157_475967065906647_3903341307947995205_n
Hugo ser direkt om det kommer en ny häst, en ny hund eller om det kliver in människa i hagen som han inte känner igen.
Jag hade ett nytt regnställ med huvan uppfälld när jag gick in i hagen för någon vecka sedan. Hugo kom med bestämda steg mot mig men när jag började prata så vände han och gick.


Återbesök

Var på återbesök för att kolla upp Caos öron och nu fanns det inga tecken på någon öroninflammation. Skönt!! 
När vi ända var i Knivsta så hade vi planerat in att träna lite ronderingar med Beck och Caos. 
Beck är lite vid runt ettan, trean och femman, precis som Caos även om hon var mycket bättre nu.
Vi lurade Caos lite eftersom hon går på vittring emellanåt, då är hon inte direkt lydig utan går dit näsan pekar... Matts fick irra runt lite på planen så hon trodde hon viste var han var, men nu gick det inte att gå dit nästan pekade utan det var bättre att följa mina kommandon för att komma rätt! Bara nöta vidare så kanske vi blir bra på det här med att rondera. 


Söndag, igen.

Som vanligt har helgen bara susat förbi.
I går var vi på utställning i Lindesberg. Ett trevligt ställe med bra plats för en utställning. Lätt att parkera och fina platser att rasta hundarna på.
Beck som var nr 4 i sin ring fick ett good. Han var lika på som vanligt, kanske inte helt optimalt för en utställningshund. Men nu är både han och Matts en erfarenhet rikare.
Angus uppförde sig exemplariskt i ringen. Domaren blev väldigt förtjust i homon och han fick ett cert och blev BIR. Så roligt!! Kritiken var superbra, det enda som hon ville se mer av var fronten men den kommer. Han är ju faktiskt bara 14 månader.

Vi stannade till gruppfinalerna och det blev en lång väntan. Lite oordning i arrangemanget…. Det var examination av domare och det skulle ske innan finalerna men den informationen kom lite sent så många hade redan samlats vid finalringen för att sedan få vänta ytterligare nästan en timme innan de startade. Angus såg sedan lite förvånad ut över alla andra hundar som skulle vara i ringen samtidigt som honom men jag tror han tyckte det var skoj! Det tyckte i alla fall jag .

Har aldrig åkt till Lindesberg förut, det var en fin väg och jag gillar verkligen att komma ut på landet. Åkte igenom ett samhälle där kossorna betade nästan mitt i ”centrum”, det tycker jag om.
När vi kom hem så ringde Lena från Åland och berättade att Aranya fått sitt första cert på Åland Dog Show. Härligt!! Aranya hade också fått superbra kritik med samma ”vill se mer front” som Angus.

Idag har vi tagit hem fåren från betet. De följde snällt med hem, Hugo och hans favorittacka gick närmast havrehinken. Tyvärr är inte vi lika förtjusta i hans favorittacka. Hon är inte helt enkel att hantera, bräker mer än lovligt, men hon lämnar fina lamm så hon får bli kvar ett år till. I år tycker jag vi tog hem en lugnar flock än tidigare år. Kanske kan det bero på att det bara är fyra bagglamm?

Caos har varit hos Olle i helgen och även om hon nog tycker det är rätt skönt att komma hem så saknar hon nog att få vara ensamhund.
Isa börjar bli bra rund… längtar till de små kommer – antar att jag tänker lite annorlunda när de är sisådär en sex-sju veckor 

Nästa vecka är det avelschampionat ner på Flyinge, kommer inte att åka ner men ska sitta klistrad vid datorn och se det som kommer sändas live. Det är otroligt mycket hästar anmälda och fler intressant föreläsningar. Sen är det ju även hopphästauktionen på lördagkväll.


Lite blandat

Igår lite skydd och idag lite lydnad. Caos känns fin och är på gång. Har anmält till Gävle den 10 oktober, men det är 8 st anmälda till IPO 3 och 7 st till IPO 1 så vi får väl se om vi kommer med. Anmälde även Solsta dagen efter. Vill gärna få till två tävlingar till i år med henne innan vi börjar pilla lite med elitlydnaden igen.

Även Beck känns rätt samlad, ja allt är ju relativt, men det går framåt i träningen och ikväll så låg han en superfin platsliggning .

Isa är mest tjock och lat nu. Hon är rätt värdig på promenaderna nu tar det rätt lugnt. Nu är det bara tre veckor kvar tills det är dags för valpning.

Hazze uppför sig som sällskapsherre, han har lite mer spring i benen än sin nya kamrat men det kanske inte är så konstigt. En ardennerflicka bör väl inte ha samma spring i benen som ett fullblod .

Damerna här hemma tar det mesta med ro men igår när jag skulle ta in dom fick Speyside ett ryck och for runt som en stolle i hagen. Olympia som är en klok häst följde snällt med in medan hennes kompis for runt i hagen. Hon tröttnade som tur var efter ett par varv och kom sedan in till oss i stallet. Tror det är älgkon och hennes kalv som trampar runt utanför hagen och retar henne.

Själv tänker jag inte gå någon skogspromenad förrän den älgen flyttat. Har ingen lust att bli jagad av henne... Räcker att hon skrämde Matts!


Tisdag

Det blev inga större hopp och skutt när Hazze och hans nya tjej släpptes ihop i morse. Han sprang runt lite och kollade hagen medan hon stod still och undrade vad han höll på med. Skönt när det går så bra. De hade nog pratat klart med varandra under natten.

Tjejerna här hemma kom glatt när det var dags att gå in ikväll. Det är nog skönt att stå inne nu när det är lite regnigt ute. Tror även de känner sig lite ensamma nu när de bara är två.

Zin Fire är ju till salu och idag så fick jag se en liten filmsnutt på honom. Så fin och rejäl han är!

Isa var för söt när vi var i stallet och donade. Plötsligt kom hon smygande med något i munnen, gottegrisen hade varit och hämtat en stor knäckeskiva ur kartongen med hästbröd. Hon vet att förse sig den lilla damen.
På kvällarna nu så har hon börjat bre ut sig i vår säng, hon har tidigare under sovit på nedervåningen eller på golvet. Nu så ska hon vara ännu mer i centrum och klämmer ner sig emellan oss i sängen. Hon är så himla nöjd när hon ligger där och knorrar.
Caos är lite mer diskret och håller sig oftast hoprullad nere i fotändan för det mesta. Beck, ja han får inte plats i sängen längre. Han behöver en egen 120 cm madrass .


Sällskapsherre och onda öron

Hazze fick åka till en vän idag för att vara sällskapsherre åt hennes tvåriga sto. Stoets nuvarande stallkamrat är sjuk och det går tyvärr inte att få henne bra igen.

Han fick premiäråka i nya transporten och jag tror han trivdes i den. Vi testade step-upen och han klev snällt rakt in. Bästa Hazze såg lite liten ut därinne 
Hans nya boxgranne var väl inte helt övertygade om att det var en bra idé att få en ny kamrat i boxen brevid men det lägger sig säkert snart. Hazze var inte så imponerad över hennes små "utfall".
Ska släppa ihop de två imorgon bitti så vi hoppas de bondar lite nu under natten.

Caos har ju varit lite irriterad i ett öra, hon har skakat och kliat sig. Det blev ett besök hos knivsta vet idag och det visade sig att hon är lite inflammerad i vänster öra. Troligen har hon badat lite väl mycket och då med huvudet under vattnet. Hon gillar ju att dyka. Så nu blir det lite örondroppar så hoppas vi irritationen släpper.


Redan söndag

Helgen har gått i ett nafs.
I fredags hjälpte vi till på Myrsjö med att hämta hem några ston från betet och sedan verkade Matts ett antal hästar. Det var rätt ruskigt väder och det blev sedan en skön kväll i soffan.

I går så var Matts och hjälpte till på skyddstävlingen i Enköping, där var det ruskigt väder hela dagen. Tur jag var hemma i solen, blev några sköna promenader i skogen med alla hundarna.

Tittade lite på åringsauktionen som sändes live från Täby Ryttarcenter, det är otroligt vad dessa unga hästar är väl utvecklade. Som vanligt när jag ser dessa hästar bli jag sugen på att betäcka Speyside med en fullblodshingst. Tänk om man kan avla fram en vinnare? Man måste ju få drömma...

Sen så blev blev vår gamla trailer såld. Kommer kännas konstigt att inte ha det stående på gården, på reg beviset står att vi köpte det 960921, är ett tag sen det.

Idag har vi varit i Vallentuna och kollat på IPO skyddet under Nordiska Mästerskapen.
IMG_8335
Fint väder och fina hundar. Handlade såklart lite, svårt att låta bli, finns ju så mycket "bra att ha saker".

Hästarna fick komma in en sväng ikväll och mysa lite. Alla tre är så sällskapssjuka nu. Det går knappt att visa sig utan att de kommer och vill umgås. Fast det är ju rätt mysigt att vara så omtyckt och vem kan motstå en mjuk nyfiken mule.
IMG_8351

Hann även med ett litet lydnadspass innan middagen, måste ju testa nya apportbocken och lilla röda kampkudden. Båda fick toppbetyg

IMG_8360


Lydig? Ja!

Har ju slarvat med träning av platsliggning med Caos sista tiden, hon behöver verkligen träna och jag behöver känna att det fungerar. Ikväll så låg hon riktigt lugnt och det kändes så bra. Ska ta och lägga på riktiga skott nu för både henne och Beck. Även Beck fick en relativt lång platsliggning som genom hela låg lugnt och fint.

Börjar känna igen Caos nu i lydnaden. Fria följet och de övriga momenten gav en go känsla och lilla hunden är underbar att få träna med. Jag blir så glad när jag ser hennes lycka i det vi gör tillsammans.

Isa som är helt galen i allt ätbart har senaste dagarna fått ett rejält mycket större midjemått. Undrar just hur många valpar som döljer sig därinne!
12047346_10153602148434197_1023254546_n


Spår

Det blev spår för Caos och Beck idag, på en fotbollsplan. Det var inte helt enkelt för det dök upp en man som gick och letade skräp på planen så det blev en hel del förledningsspår. Som tur var så fick vår apporter och godisburkar ligga kvar .
Beck hade en superfin först sträcka sen blev det lite jobbigt då städmannen gått ganska precis i spåret men sen jobbade han sig vidare och var rätt nöjd vid slutapporten.
12021919_478356642334356_341925735_n  12021774_478356659001021_1468073132_n

Caos hade svårt första sträckan, tror inte hon riktigt förstod vad hon skulle göra . Matts tog över som visste exakt var spåret gått och efter en lite bit så gick även hon kalasbra.
12007132_10153597365549197_266066996_n  12029000_10153597365259197_1094042799_n

Sen käkade vi lunch på chop chop som öppnat i Boländerna, gott gott!! Fick den här i min lyckokaka. Får se vad som kommer hända .
12041959_10153597367694197_212747569_n

Har varit ut och kliat på hästarna och de är verkligen mysiga. Hazze har fått bula fram på bogen, kanske har han varit lite närgången på Olympia? Även om de trivs ute så tror har de börjar längta in nu. Det är rätt mysigt i stallet när kvällarna blir mörkare.


Promenad

Blev en promenad vid Fjällnora på eftermiddagen när regnet dragit bort. Solen sken och det var så fint där vi gick. Kul att gå på lite nya vägar. Vi avslutade nere vid hundbadet, Isa blev lite stött när vi inte ville bada med henne. Beck skvätte mest ner oss och Caos dök lite som hon brukar .
11999859_10153595122134197_1080440714_n

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

I en av hagarna vi gick förbi låg en superfin bagge och idisslade, han hade jag gärna tagit med hem. Kanske ska kolla om de har några lamm efter honom att sälja! Vi behöver ju förnya lite i flocken.


Spaksjön

Har haft en skön helg vid Spaksjön. Vi har ätit gott, promenerat, klippt gräs, eldat i spisarna och bara latat oss.
Hundarna bara älskar att vara där. De far runt och busar och badar. Än är det ju inte så kallt i vattnet. Beck lyckades välta midsommarstången och sen for han lyckligt runt med en av kransarna. Han är för skoj, där står det aldrig stilla.
Hittade lite spännande bajs i skogen, kunde det vara björn! Tveksamt men det gav lite spänning på promenaden.  

11996942_10153584365854197_687703084_n  11997029_10153584356299197_2014463525_n  11998601_10153584953284197_1065120586_n

                                   11994333_10153585407669197_567708427_n           

                                Isa sov i soffan, men det visar vi inte på bild           


Påfyllnad

Hästarna har nu fått årets första hösligebal ute i hagen. Olympia, som egentligen inte behöver äta så mycket, var hungrigast. Hon försökte mota bort Hazze men hon gav uppe ganska snart. Sen stod de alla tre och käkade intill varandra. Känns bra att det är ordning i den lilla flocken.

Fåren fick även de en bal, det var deras andra nu i höst. Hoppas lammen växer lika mycket som de äter . Betet börjar ju avta och snart är det dags att ta hem flocken till fårhuset. Lammen och två tackor ska bort. Sen kommer fodret garanterat att räcka lägre. 18 stycken får äter ju en del, sex stycken får äter betydligt mindre. Rätt logiskt


Lydig?

Caos fick åka med till KBK för lite lydnad tillsammans med Beck. Hon var rätt glad över att få vara med där. Lite väl på men det kan jag förstå. Nu tränar vi på som vanligt och försäker få in en tävling innan vintern. Men innan dess ska vi öva på platsliggning!!


Ny transport

Vi har ju kikat efter en Ifor Williams 511 och velat mellan att köpa ny eller begagnad.
Så dök den upp! En 2012:a som knapp var använd. Då slog vi till, Matts fick ett antal mil i bil och nu står den fina transporten hemma på gården och blänker  . Känns bra, nu kommer ingen av hästarna att åka trångt.
11998207_475665649270122_995042779_n


En med och en utan

valpar i magen.. Caos som jag så gärna vill ha en valp från var alldeles tom i magen när vi var på ultraljudet idag. Undrar så varför. Var hon dräktig, har hon resorberat, i så fall varför? Ja de frågorn lär jag inte få svar på. Hur som helst så är det skittrist.

När vi ända var där så frågade vi om det gick att kolla Isa. Hon ligger ett par dagar efter Caos men det gick bra och där fick vi se att det fanns något som rörde sig och som så småningom kommer att bli små valpar. Veterinären såg fyra eller fem små men det är ju supersvårt att se nu så vi får se hur många det är när det är dags.


Träningshelg

Fredrik har varit här lördag - söndag för en skyddshelg. Det har varit två givande dagar och vi hade verkligen tur med vädret, speciellt på söndagen jämfört med många andra delar av Sverige som dränktes under regn.
Hundarna har verkligen utvecklats och alla åkte hem på söndagen med goda erfarenheter och en go känsla i kroppen.
Jag var hundlös till en början, tjejerna får stå över nu när de är parade.
Matts körde Beck på lördagen men på söndagen fick jag ta över då Matts fått rysligt ont i ena armen. Det gick rätt så bra tycker jag och våra sista anskällningar med anslutning, nedsläckning och sedan fritt följ därifrån kändes så himla bra!!
Nu gäller det bara att komma ihåg allt bra som vi fick med oss och verkligen jobba på med det under höst och vinter. Kommer att bli en hel del skyddslydnad .


Byta hästtransport

Nu är det dags att byta transport. Minns första gången jag lastade Jannis i vårt då nya släp för att åka på tävling. Fick börja med att ta bort plasten sam satt på rampen. Det var för 19 år sen...
Vårt gröna fina släp har sedan dess rullat kors och tvärs under åren. I början var det ett rätt unikt släp, fanns inte så många Ifor Willams i Sverige då. Annat är det nu, fler som kommit på att det är ett riktigt bra och rejält släp.
11938024_474010539435633_1993107915_n  11994370_474010569435630_1968836012_n  11995568_474010552768965_140004091_n

Det vi behöver nu är ett något större släp men framför allt är det stepuplastning som vi vill åt. Föl verkar oftast ha så mycket lättare att kliva på släpet då. Blir såklart ett av samma märke


Å så lite lydnad & mer foder åt fåren

Fåren fick höstens första hösilagebal idag. Foderhäcken vi köpte förra året är så himla bra!
Fårfoder 150903
Hästarn blev avundsjuk aoch skuttade runt i sin hage. Vill inte ställa ut någon bal till dom riktigt än. Dels så har de lite bete kvar och den dels så vill jag att de äter upp det sista av det torrhö som vi har kvar. Tror inte hästarna är av samma uppfattning.

Torsdag = KBK och träning- Nu har vi haft en del för oss på torsdagarn under juli och augusti men nu så är vi på gång igen. Beck fick jobba på rätt länge i fritt följ. Sen jobbade vi med sättanden, position och även lägganden. Inte helt enkelt..
Avslutningsvis fick han rondera och nu körde han alla skjul utan någon "Becksnurr" emellan.
Sen kom Marie och Hexa fick förutom att rondera även skälla lite på Matts. Det gillade hon 
KBK 150903


Andra röntgenresultatet

Idag så kom Angus röntgenresultat  . Härligt!!
Grattis Håkan!

11936486_10153122459492951_6073488597014054734_o


Regn!!

Jisses vad det har regnat idag!! Hästarna var inte speciellt svårflörtade vad gäller att komma in framåt sena eftermiddagen. Förstår dom....

Stinas lilla blogg

062

Blogghistorik

«september 2015»
tiontofr
010203040506
07080910111213
14151617181920
21222324252627
282930

Senaste inlägg
Hundra sommardar
Hunderbanan och lite flera får
Cajsa och Carola
Kastrering...
Hipp hipp hurra!!
MH
KORAD
It takes a village to raise a child
En semester inriktad på hund – och lite häst också såklart
Lite hästuppdateringar

Senast kommenterade
Hipp hipp hurra!!
KORAD
Perfekta kombinationer
Skyll aldrig på...
Rasmästerskap
Team Frenesi
Knorr och morr
Hundmässan 2018
Balders röntgen
Grattis på tvåårsdagen

Arkiv
2021
2020
2019
2018
2017
2016
2015
 •    December
 •    November
 •    Oktober
 •    September
 •    Augusti
 •    Juli
 •    Juni
 •    Maj
 •    April
 •    Mars
 •    Februari
 •    Januari
 • 2014
  2013