Blogginlägg

Åker

Ikväll bar det av till SK Åker för att träna lite på deras plan inför helgen tävling. Just när vi kom så skulle det vara lite skyddsträning, bra för Isa att få den störningen innan vi körde lydnaden. Hon var lite på i början men gick fantastiskt fint, kom tom riktigt nära med apporterna!
Essie fick också komma ut och gå lite på planen och hon var ovanligt samlad.

På vägen hem stannade vi i Enköping för att se slutet på IPO tävlinge och vi kom exakt till skyddet. Så härligt att få se Towa och Arko in action! Vilket samspel, kan bara ana hur mycket träning som ligger bakom.


Spår och skydd

Har satt lite fart på spårarbetet med Isa. De senaste dagarna har det blåst storm vilket inte gjort det hela enklare. Vi har lite problem med vinklarna och så har hon börjar lägga sig väl tidigt vid apporterna. Men på det hela taget så går det framåt.
Nu när jag kommit med i Knivstas skyddsgrupp så blir det även mer regelbundenhet i den träningen. Isa är som oftast väl laddad första passet men sen så blir det bättre och bättre. Hon börjar även få till mer stadiga inhopp och kommer inte bara underifrån.
Caos har börjat sova hos oss, inte i någon valplåda då utan i sängen. Hon är så skön för hon ligger still, hela natten.

Lille brun är så go, i går kväll hade han kommit på hur man kör igång vattenkoppen, urspännande tyckte han. Sen har han börjat knapra kraftfoder. Det är en kavat kille! Grimma och lyfta hovar går än så länge galant men snart borde det komma lite protester .
Det har ju varit fantastiskt väder sedan han föddes och det känns fint att han kunnat vara ute så pass mycket de två första veckorna. Tror det ska bli lite regn nu men det ska han nog klara, tror jag han fryser kommer jag vara snabb med att ta in honom...


Blåmärken..

Nu så är Speyside och lilleman hemma. Han har växt och är otroligt social, sen gillar han att testa om han kan bitas, och det kan han! De fyra stora vita tänderna kommer ge mig många blåmärken. Har faktiskt aldrig blivit biten av någon häst förr men nu så har det hänt...Å andra sidan har ingen annan varit så enkel att sätta grimma på så man får väl ta det onda med det goda. Vilket redan är uppenbart .

Caos är lite rundare nu och tycker inte att det räcket med hundmat, hon glufsar i sig ALLT hon kommer över. Inte så bra. Bara två veckor kvar till valpning nu. Bara för Matts att göra klart valplådan nu.

Träningen med hundarna har gått fint efter tipsen vi fått av Frida. Gäller att tänka till så funkar det mesta. Har även kört lite skott med Isa, 6 mm, och hon tog det fint. Har inte skjutit något sedan förra sommaren.


Fridaträning

Några ahaupplevelser, några ja just ja så är det, och många skratt. Så summerar jag träningen hos Frida idag. Jag hade bestämt att köra igenom elitlydnadprogrammet, moment för moment, för att få lite tips på hur vi ska få det bättre. Massa bra ideér och tankar kring mitt och Isas samarbete kom fram.
Jag konstaterade att jag nog är lite trist i Isas värld, hon behöver en roligare matte helt enkelt . En som belönar med hjärtat och ger leken tid. Sen behöver hon en matte som är lite noggrannare, som är lite mer konsekvent.
Vi hann köra fritt följ, z, inkallning och rutan. Tiden gick otroligt fort! Tipsen jag fick i de momenten kommer jag att ha nytta av även i allt annat. Det hänger ju liksom ihop...

Matts konstaterade att Essie kan springa fort, även med en apport i munnen. Sen tycker hon även att hon emellanåt kan bäst själv .
Vi hade enorm tur med vädret! Innan vi kom hade det ösregnat och det gjorde det även på vägen hem.

Idag seminerades Speyside med Canvas Plus. Imorgon är det vet koll för att se om vi kan hämta hem henne och lille brun, han är fortfarande namnlös.
Det är lite tomt i stallet med bara Gyleen. Hon verkar i och för sig väldigt nöjd ändå men hon blir nog ännu nöjdare när hon får hem sin kompis igen.  


Lasta föl

Idag var det dags för Speyside att åka till Myrsjö. Lite pirrigt att lasta men det gick fint och sen stod hästarna stilla hela vägen. Lille Brun var kavat när vi kom fram och gick före sin mamma och gnäggade glatt åt de andra hästarna. Han är för söt när han glider fram på sina långa ben.
Vi fikade och pratade en god stund med Anita innan vi åkte för att se hur Hazze hade det. Inte helt lätt att hitta honom i den stora hagen men han såg ut att ha det bra. Så skönt att han kan få tillbringa sommaren i den enorma hagen.

Kvällen har ägnats åt skyddsträning i Knivsta. Isa var som vanligt på hugget och laddade på ordentligt. Kul att komma igång med den här typen av träning igen.


Bagghyttan

Kl 8  for vi iväg till Bagghyttan för att klippa gräs och räta upp dasset. Det är vackert och tyst där, förutom när Matts far fram med gräsklipparen.

Väl hemma så fick hästarna sitt. Lille Brun börjar bli lite busig och hoppar runt lite mer men har knappt sett honom trava. Skritta kan han däremot, lika snabbt som mamma. När man kvällsfodrar så är han så gosig, vill bli kliad och kliar gärna tillbaka. Snart är nog inte det så skönt, han börjar få stora tänder.

Lite lydnad blev det för hundarna. Det var så himla varmt och det är varken dom eller vi vana vid. Isa och Essie var riktigt lugna för en gång skull .


Lite träning

Tränat, både på jobbet och med hundarna. Hjärnan får jobba på båda ställena . Har såklart gosat med vår egen lilla hövändare. Lille brun krafsar runt allt hö jag lägger in, precis som sin äldre bror. Nu börjar han bli nyfiken på oss människor, han kommer fram och nosar och vill bli kliad. Charmig kille! Han har tillbringat två heldagar ute i solen nu och han är inte alls lika vidlyftig i sin galoppträning som tidigare föl vi haft. Han är mycket tajtare med sin mamma, vilket vi alla är glada för.

For till Knivsta BK för att träna lite efter middagen. Det visade sig att det var skyddsträning på ena planen och jag fick jobba lite mer med Isa och hennes fokus i lydnaden. Tyckte hon var riktigt duktig! Vi kollade på IPO gruppens träning och blev peppade! Tog ut Isa igen när de var klara och hon fick rondera och bevaka och bita lite. Fina Isa visade sina vita tänder men var nog lite snopen över att husse stod i ett skul! Mer träning behövs men det kommer!!

Trolle var på en alldeles egen uteritt idag, eller alltså själv med Lena . Alltid roligt att höra om de framsteg han gör och att han är en framåt och modig lite häst!


Gräs

Svårt med namn, kan inte komma på något bra till lille brun. Inget känns så där rätt som det brukar göra. Men det kommer säkert lösa sig. Alla andra hästar har ju fått namn.

Igår var de ute under hela eftermiddagen och myste i gröngräset. Gyleen var lite sur som fick gå kvar i sin som hon tycker gräslösa hage. Tänkte släppa ihop dom till helgen men det är så enkelt att ha en häst i varje hage så här i början när man inte riktigt vet vartåt fölet tänker skutta. Hittills har han varit ganska så nära mamma men det vänder nog snart. Är han det minsta lik sin bror så ser vi snart bara svansen på honom när han försvinner i fjärran

Lammen är också nöjda med att vara ute, värsta lammracet varje dag. Lille Fänriken kämpar på men de två minsta håller sig ännu vid tackan.

Hugo 130513Hedberg




Föl!

Var uppe kl 3 inatt och kollade kameran och allt verkade lugnt, kl 5 var det två hästar i boxen! Snacka om att fara ut som en raket i stallet! Där stod Speyside och såg helt nöjd ut medan en liten brun fölunge skuttade runt. Speyside la sitt huved på min axel och blåste lugnande i mitt öra, som att förklara att hon kan det här nu. Fina kloka häst!

Skönt att allt gått bra och smidigt, boxen var fin och inte allt så stökig som den brukar kunna bli vid en fölning. Vi gjorde rent, halmade på och tittade på det lilla underverket.

Efter förra året var vi ju lite oroliga inför den här fölningen och det var så underbart att se en fölunge som stod på alla fyra benen och åt själv. Precis som det ska vara.

IMG_0396IMG_0409IMG_0412IMG_0400IMG_0405

På eftermiddagen fick de komma ut i hagen en stund, tror nog mamma häst tyckte det var skönast, hon bara betade och njöt i solen. De sprang inte så mycket men lite skutt, hopp och galopp blev det. Fascinerande att det går att hålla ordning på de långa smala benen.

IMG_0415IMG_0423IMG_0429IMG_0426

Nu funderar vi på namn och det är inte det enklaste men det brukar ge sig.

Lammen och fåren fick också komma ut på riktigt bete idag. De två minsta bar Niclas ut, sen trodde de att han var deras mamma. Nu hoppas jag räven håller sig borta. Men Hugo får väl vakta sin flock.

Ikväll har det varit lammrace i hagen, gisses vad snabba lammen är när de sätter fart!

Har såklart hunnit med lite hundträning också. IPO inspirerades på schäferslaget igår men det blev lite elitlydnadsmoment idag trots allt. Ska ta tag i spåret nu innan vallarna blir för höga. Skinkost och korv finns i kylskåpet!

Tack alla som hjälpt till idag så får och lamm hamnat i rätt hage och att Speyside och lille brun kom både ut i hagen och in igen!


Fårigt värre

Igår kom då de sista lammen, Gute och Herr Hedberg. Båda låg lite fel med bakåtfällda framben men med lite hjälp så kom de ut. De var ganska snabba upp på benen och mamma får pysslade och donade med dom.

Idag så märktes alla lamm och så kollade vi alla klövar på tackorna. Staketet till beteshagen är fixat så imorgon blir det riktigt betessläpp. Kanske får de sista lammen stanna hemma någon dag till innan de får komma ut till kompisarna på betet.

Hundarna gillade att vara med och fixa staket, Essie sprang med husse och fyrhjulingen. Isa och Caos myste i gräset och sista svängen hem liftade Axa.

Lite hundträning har vi också hunnit men. Isa har ronderat, apporterat över A-hinder och tränat framåtsändande. Essie gör framsteg i alla moment och hon gillar verkligen uppletande, då får man ju springa . Caos har tränat konskick och Z, så nöjd med henne!

Trolle har varit på NH kurs och det ska ha gått fint! Väntar med spänning på uppdatering av hans blogg. Sen fyller han ju tre år idag. Hurra för honom!!

DSC00777


Mån-tis-ons

Måndag

 • Vi börjar landa i allt vi gjort med hundarna under helgen
 • Körde uppletande med Essie och Isa, och det gick så himla bra
 • Matts fixade till bakhovarna på Speyside
 • Konstaterade att det nu finns mjölk i Speysides juver..
 • Gläds åt Trolle och Lenas samarbete
 • Försökte få bättre bild på stallkameran
 • Undrar varför sista tackan inte lammar

Tisdag

 • Matts får sitt nya körkort, vi skrattade gott åt fotot
 • Går en lång härlig skogspromenad med alla hundarna
 • Köper hem eltråd och "knorrar" till fårstaketet
 • Försökte få bättre bild på stallkameran
 • Undrar varför sista tackan inte lammar

Onsdag

 • Stinas nya körkort kommer, snacka om att ha fått stor näsa på kortet. Han som lämnar ut det skrattar även han
 • Spårar på fotbollplanen med alla hundarna. Essie går superfint! Isa lite väl på och Caos får sitt första korvspår på länge.
 • Borstar, friserar och pysslar med Speyside
 • Stina försöker redigera filmer från helgen
 • Undrar varför sista tackan inte lammar..
 • Bättre bild på stallkameran!
 • Föl inatt??


Skyddsträning

Så var det då dags, skyddshelgen med Fredrik Ehrenflod. Alla våra hundar har utvecklats och vi är så otroligt nöjda med dagarna. Lugnt och metodiskt hjälpte han oss under helgen.

Isa var i sitt esse, laddad till max. Det var ju ett tag sedan hon kördes i skyddet och det märktes.. Vi fick göra en hel del, för oss, nya övningar och de gav fint resultat, bättre angrepp och bättre bett. Isa är ju känd för att visa hela garintyret under träning och det finns kvar kan jag lova!

Caos var med och hon har inte gjort något skyddsarbete alls sedan hon kom till oss. Snacka om att växa med uppgiften, sista passet var hon lite trött men vilka angrepp och bett. Skallet kom igång och svansen gick av glädje. Lilla söta Caos!

Essie arbetade fint och fick även hon till bra angrepp och bett. Tyst och fin i bevakningarna. Kommer att bli bra det här! Matts var så nöjd efter varje pass de gjorde.

Caos söndagIsa1026

Lammen börjar bli lite kaxiga och modiga nu. De skuttar mellan stenarna och går på egna små utflykter. De modigaste hänger med pappa Hugo. Lille Fänriken kartar på sig men han är allt lite eljest..

Ikväll så ville Speyside komma in tidigare, det börjar bli tungt att bära runt på magen nu. Det närmar sig...


Körkort och ultraljud

I förmiddags var det dags för mig att köra upp för B96, utökad behörighet. Var allt lite nervös men säkerhetskontrollen och körningen gick bra och jag fick behörigheten. Skönt att kunna dra vårt släp med nya bilen. Ska bli spännande att se hur det känns.

Vid lunch släppte vi ut lammen! Så härligt att se de ute första gången. Hugo skuttade mest, han var alldeles anfådd efter allt ruschande i hagen

Sen var det dags för ultraljud. Caos var helt fantasisk, la sig snällt på rygg för att bli rakad på magen och sen upp på bordet. Kall gel på magen och hon låg fortfarande helt stilla. Tyvärr så såg veterinären bara 1 foster... Lite trist med bara en men nu vet vi att hon är dräktig i alla fall. Sen kan ju ultraljudet visa fel.

Hem och fixa i stallet medans Matts sladdade ridbanan. Speyside har släppt i bäckenbanden så nu närmar det sig verkligen...

Efter middagen gjorde jag och Matts iordning en uppletanderuta som Mia och jag använde senare. Hundarna gick fint, behöver jobba lite mer på att komma ut på djupet och att hitta vår lilla borste. Ett synnerligen svårt föremål att hitta verkar det som. Isa som helst väljer mjuka saker fick två hårda saker, den första kommer hon direkt in med medans den andra tar hon upp, spottar ut och letar efter roligare saker. Men sen kom hon in med det ratade föremålet. Tokiga lilla hunden.

Ikväll ska vi lägga oss tidigt. I helgen är det skyddsträning för hela slanten!!


Bete

Idag så var det dags för betssläpp på Myrsjö. Hazze klev rakt in i transporten och stod alldeles still hela resan dit.  Han tog det ganska så lugnt och hittade snabbt en kamrat, kallblodet Ture... Kanske likande han Trolle på något sätt. Det var också roligt att se att han kunde säga ifrån när de andra blev lite närgångna. Han är ingen mes.. Sen var han så klart snyggast i hagen . Han hade lite underligheter för sig med hösilagebalen - film kommer. Tror han kommer stå en del på bakbenen i sommar och busa och leka. Det kommer bli 18 pojkar i den 30 hektar stora hagen. Ingen trängsel där inte. 

Vi hjälpte till att köra några andra unghästar från Myrsjö till hagen, även de var coola och klev in  transporten utan att blinka. Anita är duktig med unghästarna. Tittade även på "världens största föl" nämligen Wilmas. Han var så fin, en fux e. Firenze.

Sen tillbringade vi ett par timmar med Mia och alla våra hundar. Uppletande, spår och så lite lydnad. Det tar sin lilla stund när det är fem hundar.  Alla gjorde att bra jobb och nu ligger våra hundar och drömmer i varsitt hörn av huset.  Matts och jag känner oss ganska så nöjda efter dagen och nu är det bara en sista koll av fåren samt kvällsfodring av de två hästarna som är kvar hemma innan vi tippar i säng.

Stinas lilla blogg

062

Blogghistorik

«maj 2013»
tiontofr
0102030405
06070809101112
13141516171819
20212223242526
2728293031

Senaste inlägg
Hundra sommardar
Hunderbanan och lite flera får
Cajsa och Carola
Kastrering...
Hipp hipp hurra!!
MH
KORAD
It takes a village to raise a child
En semester inriktad på hund – och lite häst också såklart
Lite hästuppdateringar

Senast kommenterade
Hipp hipp hurra!!
KORAD
Perfekta kombinationer
Skyll aldrig på...
Rasmästerskap
Team Frenesi
Knorr och morr
Hundmässan 2018
Balders röntgen
Grattis på tvåårsdagen

Arkiv
2021
2020
2019
2018
2017
2016
2015
2014
2013
 •    December
 •    November
 •    Oktober
 •    September
 •    Augusti
 •    Juli
 •    Juni
 •    Maj
 •    April
 •    Mars
 •    Februari
 •