Blogginlägg

En seminering till

Olympia höll lite hårdare i sitt ägg och fick semineras en gång till på den här brunsten men när vi kom med Ascention till Myrsjö i morse så hade ägget gått. Ascention var redo för seminering vilket kändes jättebra! Så nu hoppas vi att hon kan åka med hem på fredag när Matts ska verka några hästar där.
Sen är det bara Speyside kvar att seminera och efter det håller vi alla tummar för att det tar sig på henne i år. Hon är visserligen en bra extramamma och lektant men jag vill gärna ha ett föl efter henne, vore ju toppen om det kunde komma ett sto efter fyra hingstar. Men det är långt dit än.

Caos har löpt klart och nu har vi också bestämt att para henne på nästa löp. Hane då är Daneskjold Master ”Monster”. Ska skriva lite mer om honom sen under planerad parning. Om vår och Caos kalender stämmer överens så blir det parning i oktober.


Varmare än varmt

Det är väldigt varmt, har hört att man inte ska klaga men Sverige är landet lagom i allt utom vädret.
Kollade på mondioring i Enköping i går och det var väldigt roligt att se det! Blir så klart sugen på att testa det med någon hund framöver.  Pappa Magi vann sin MR 3 och samspelet mellan honom och Emma blev jag glad av att se. Hoppas nu att sporten blir kvar i Sverige och att det kommer fler tävlingar.
Hundarna har vi faktiskt inte gjort så mycket med i värmen, de har varit rätt nöjda med att ligga i skuggan och knapra på älgben.
Caos blev ju sju år i går, tiden far i väg där också. Tänk vad mycket roligt vi hunnit med och förhoppningsvis kommer få göra framöver. Med tanke på att hennes pappa Solero nu fyllde 14 år så är förhoppningen att hon har lika bra gener för att bli gammal som han har.

Så ett stort grattis till Cora varit på utställning i Gimo med husse Hampus, det var en stor internationell utställning och hon fick ett VG! Superbra tycker jag!!
Grattis även till Cissi och Hetsa som tävlat startklass och fått uppflyttningsresultat! Bra jobbat.

Imorgon kommer troligen Olympia hem och Ascention åker till Myrsjö. Avena som nu är ensamt föl hemma hade rätt skoj när vi skulle ta in hästarna.  Mycket spring i dom benen .


Första stoet redo för seminering

Åkte iväg med Olympia vid halv åtta i morse för att se om det var dags för seminering. Hennes ägg var 4,2 så det var helt klart dags! Fideli skötte sig utmärkt och klev rakt in i transporten som hon aldrig gjort annat.

Speyside fick åka med hem eftersom jag missade hennes brunst, kom typ två dagar för sent för att kunna seminera och skulle helt klart gått mer på magkänslan. Avena var väldigt glad att Speyside kom hem och gick nära henne under resten av dagen.
IMG_9176  IMG_9174
Det är ju även mondioringtävlingar i Enköping nu under helgen och Matts åkte och tittade medan jag fixade med hundarna och stallet. Imorgon ska vi åka båda två och kolla.
Har också hunnit med att röja lite hemma i förråd och pannrum, även altanen fick sig uppsnyggning där allt var gult av pollen.


Sol och värme

Soligt och varmt, maskrosorna blommar och gräsmattan är klippt för första gången i år. Skönt med en ledig dag så här mitt i veckan.
Började dagen med hundträning, lydnad och skydd. Kotten går riktigt fint nu, många saker börjar falla på plats. Beck som har det lite jobbigt nu när Caos löper fick två pass skydd. Jag kände mig lite ostrukturerad men det gick rätt så bra till slut.

Fölen busade i hagen, kanske mest Avena då.  Hon är så balanserad i sin galopp, har verkligen kroppskontroll när hon far fram. Fideli börjar så smått bli leksugen hon också så snart är det nog ännu mera röj i hagen.

Både hästar och hundar är ju lite ovana vid värmen, ja jag också, och det märks att de blir trötta lite snabbare nu.

Fåren är de enda som inte verkar bry sig om väder, rätt skönt, de följer skuggan i hagen och är ute och betar på kvällen när det svalat av.  Ullen börjar lossna nu och de ser rätt festliga ut med sina gråa kjolar som de släpar på. Rätt smidigt att de har ull som lossnar. Nu gör den ju inte alltid det utan kan behöva hjälp på traven men det är bra mycket smidigare att ta bort de tussarna än att klippa hela fåret.

Imorgon så är det koll av Speyside igen, hon körde Matts över till Myrsjö i tisdags när jag blev nojig och trodde att hon kommit i brunst. Kanske kan det bli seminering i morgon. Olympia  ska ju också kollas, hon var väldigt tidig  med sin 30 dagars förra året men än jag vi inte sett några tecken på att det är på gång nu.


Ingen seminering nu

Ascention hade släppt sitt lilla ägg under helgen så det blev ingen seminering nu utan hon och Avena fick komma hem igen. Avena skuttade snabbt in i släpet, hopphäst som hon är .

Speyside verkar vara på väg in i brunst och troligen så åker hon för koll så hon är på plats till onsdag morgon. Hoppas jag sett rätt men det lär ju visa sig.

Fick även bytt lite mer mossig eltråd mot elband och det blir stor skillnad på hur det syns. Det är även dags att göra klart så hästarna kan få mer bete och där ska det också bli nytt elband.


En skön söndag

Nu har Dixie flyttat till Alexandra och det är väldigt tyst och lugnt i huset. Har fått glada rapporter och DIxie gillar helt klart sitt nya hem.

Blev träning med boysen på eftermiddagen, Matts har Isa och Caos med på jobbet. Tycker att båda gjorde det bra idag. Beck som varit skadad i tassen var som vanligt laddad men kom ner i varv efter ett tag.
IMG_9093  IMG_9129

Har fått rapporter från Kerstin som är så nöjd med Can. Blir lika glad varje gång det kommer en uppdatering om deras äventyr. De har så roligt ihop, precis som det ska vara!

Speyside får vänta med att åka till Myrsjö tills Ascention är klar, kanske även till efter Olympia, beror på hur det ser ut imorgon på kontrollen. Hoppas på seminering!!


Ibb

Fick ett sms från Emma som sa att hon och Ibb blivit uppflyttade till högre spår! Så duktiga dom är!! Stort grattis till er!!

Själv strök jag mig och Caos från IPO3 hos SK Gefle idag. Hon är i höglöp och de gånger jag tävlat henne under löp har det varit svårt. Blir en lång väntan från spår till det är dags för lydnad/skydd. Sen så har jag ju lilla  Dixie hemma och Matts jobbar så då fick det bli så. Kommer fler tillfällen men det är en väldigt trevlig plats att tävla på så det är klart det känns lite tråkigt.


Väntan

Ingen seminering idag heller, Ascention håller på sig. Hoppas på måndag. Då borde det vara dags.


Mera utbildning

Det gick jättebra att köra över Ascention och Avena till Myrsjö. Är tryggt med ston som är resvana och står lugnt i transporten. Tror båda tyckte det var spännande att få åka på utflykt och nu hoppas vi att det är rätt i tid för seminering under veckan och att livmoderns ser fin ut.

Lite tomt idag med ”bara” tre hästar i hagen. Nu börjar Fideli bli lite mer nyfiken och var rätt nära Speyside ett flertal tillfällen innan mamma Olympia talade om att det inte var en så bra idé. Benen blir bättre och bättre på fölet och det är så ofantligt skönt. Alla de tankar som kom när hon inte kom upp är borta och jag kan njuta av resten av det fina fölet.
Bilden visar 5 maj och 14 maj.Lägger in den från 30 april också...
2B5F242C-8DED-4F7E-B2AF-2DC6F1EDA4C9 IMG_8513
Så har det varit fortsättning på TL utbildningen och Dixie var med, så där lagom intresserad. Nyfiken på folk och hundar men när vi satt vid borden och jobbade så sov hon gott. Vilken härlig hund. Hon har även assisterat mig i stallet, mest med att skälla när det gick för sakta. Sen kom hon på att det gick att smita ut genom katthålen i ladporten så där täppte jag till med vattendunkarna till henne stora missnöje .

Nu är det klart att hon flyttar till Alexandra på söndag, kommer så klart sakna henne men där kommer hon leva som en prinsessa.


Finaste åringen

Har visat upp Omnia för spekulanter idag och hon är lika fantastiskt som vanligt! Gosig i hagen, följer snällt med ut ur hagen och in i ridhuset. Kollar sig omkring lite och sedan så springer hon runt utifrån hur vi vill ha det.  När hon saktar av kommer hon sedan fram och vill bli kliad. Känns så otroligt trygg och social. Det är ju en sak på hemmaplan men det verkar sitta i även nu när hon flyttat och får stå på egna ben.
I hagen är hennes favorit nordisstoet med föl, korna som jag tycker är lite halvläskiga bryr hon sig inte det minsta om.

Avena börjar bli bra nyfiken på Fideli som inte än uppskattar hennes nyfikenhet. Det skiljer ju några dagar så snart hänger de nog ihop mera. Avena är ett väldigt självständigt föl som gärna dröjer kvar vid Speyside i hagen och går in med henne istället för med mamma, även i hagen så kan hon gå för sig själv och pula. Men samtidigt är hon väldigt social och är snabbt framme för att bli kliad och gosad med när jag är i hagen.
Fideli är inte lika nyfiken än men hon gnäggar desto mer, så fort hon ser en så ska hon prata. Rätt gulligt faktiskt.

Så är stona inlagda på språngrulla och hingstvalen i år är:
Cristallo II (Cornet Obolensky - Cassini I - Polydor) till Ascention
Heartbeat (Heartbreaker - Nimmerdor - Perikles xx) till Speyside som blir den betäckning vi vann
Ironman H (Bordeaux - Rosseau - Jazz) till Olympia
Alla tre hingstarna finns i Lövstas hingstprogram.

Lilla Dixie har troligtvis fått ett nytt hem, ska få besked senast imorgon och går det i lås kommer det bli toppen!!


Vaccinering

Idag har Matts jobbat i skogen och jag donat med resten av sakerna på gården men fick med honom på en vaccinationsresa till Rembacken med Dixie och sen vidare för att köpa märgben. Dixie var superduktig och sov vid mina fötter hela resan. Uppförde sig väl hos veterinären och när vi vägde henne visade det sig att hon låg på 9,1. På Arken så var hon väldigt nyfiken och framåt, inte missade hon att det fanns gott om tuggben i affären .

Hästarna fick besök av grannarna och deras barn nu när vi tog in dom på em och det var två stolta ston som visade upp sina föl. Avena är lite mer nyfiken än Fideli och lät barnen klappa och klia, Ascention och Olympia likaså men mest kelsjuk var nog Speyside som inte missar en chans att bli kliad under halsen .


Mera MH

Så har även Beckie genomfört MH (hon löpte ju i april när vi ordnade) så nu har även hon känd mental status med 1:a på skott. Härligt!! Så här ser spindeldiagrammet ut för Isas valpar nu med de 11 av 23 som genomfört MH.

Kod Beskrivning Resultat Medel Avvikelse
1a Kontakt hälsning 4,0 3,9 0,1
1b Kontakt samarb. 3,4 3,5 -0,1
1c Kontakt hantering 3,4 3,2 0,2
2a Lek 1 leklust 4,5 4,4 0,1
2b Lek 1 gripande 4,5 4,0 0,5
2c Lek 1 grip/dragk 4,1 4,2 -0,1
3a2 Förföljande 3,2 3,5 -0,3
3b2 Gripande 3,1 3,6 -0,5
4 Aktivitet 3,0 3,4 -0,4
5a Avst.lek intresse 3,5 3,5 0.0
5b Avst.lek hot/aggr 2,0 1,3 0,7
5c Avst.lek nyfiken 3,1 3,9 -0,8
5d Avst.lek leklust 3,7 4,1 -0,4
5e Avst.lek samarb. 3,0 2,8 0,2
6a Överr. rädsla 2,1 2,7 -0,6
6b Överr. hot/agg 1,5 1,9 -0,4
6c Överr. nyfikenhet 4,0 3,4 0,6
6d Överr. kv. rädsla 1,0 1,4 -0,4
6e Överr. kv. intr. 1,6 1,7 -0,1
7a Ljud rädsla 2,0 2,4 -0,4
7b Ljud nyfikenhet 4,4 4,4 0.0
7c Ljud kv. rädsla 1,0 1,1 -0,1
7d Ljud kv. intresse 1,5 1,5 0.0
8a Spöken hot/agg 2,9 2,3 0,6
8b Spöken kontroll 4,1 3,7 0,4
8c Spöken rädsla 3,0 2,3 0,7
8d Spöken nyfikenhet 3,7 3,7 0.0
8e Spöken kontakt 3,9 3,6 0,3
9a Lek 2 leklust 4,6 4,3 0,3
9b Lek 2 gripande 4,3 4,0 0,3
10 Skott 1,4 1,4 0.0


Dixie

Idag har Dixie flyttat hem till oss igen. Ibland blir det inte som man tänkt sig och nu ska vi leta nytt hem åt den lilla pärlan. Hon tyckte att Kotten var superskoj medan Beck var lite väl stor att leka med så där direkt. Han är ju rätt cool med valpar och brydde sig inte alls om henne. Caos och Isa ska få träffa henne mer imorgon.
B7F2EE73-B5B3-4D35-9388-BEAB639A5235


TL lydnad

Nu är planen att jag ska bli tävlingsledare i lydnad. Har varit på första träffen som var på UBK och det var en kväll med många och trevlig diskussioner. Kommer helt klart att bli en givande utbildning. Fick lite läxor till nästa gång som är om en vecka och de ska jag sätta fart med på en gång.


Mera skott

Ikväll har vi övat på platsliggning med skott. Något vi helt klart ska fortsätta med. Caos är lite väl på där just nu så det kommer bli mängdträning.
Hästarna är så nöjda med att få vara tillsammans igen.  Men varför ska det vara så kallt! Saknar våren som var på besök förra veckan!


Tävling med Caos

Idag har jag och Caos tävlat IPO 3 på Uppsala BK.
Började med 72 p i spåret med 2 missade apporter. Det var blåsigt och hon valde att bli hög i näsan i stället för att jobba ner sig i spåret. Första apporten stannade hon till vid, den andra markerade hon kanonbra och den tredje snurrade hon runt på.
Lydnaden hade jag superbra känsla i men hon låg inte platsen så det blev 79 p. Vet inte varför hon går upp men nu fick jag henne att stanna på halva vägen in och där låg hon bra. Det ger ju inga poäng men ändå en vinst i att hon inte får komma ända till mig.
Skyddet, ja vad ska man säga. Ronderade fint, missade däremot figgen men hittade snabbt tillbaka. Efter flykten så behövdes två kommandon för släppande och hon var lite het både i ryggtransporten och i sidotransporten. Hon släppte sedan inte förrän på tredje kommandot vid modprovet och när hon hörde att matte var lite sur så valde hon att möta upp mig så då blev vi brutna .Så kan det gå . Vem har sagt att det ska vara lätt .
Undrar just vad som gjorde att just den här skyddsärmen var så svår att släppa...
Kan ju inte påstå att uppladdningen har varit optimal men att lyssna på ett loss vore ju inte för mycket begärt, tycker jag i alla fall

Sen har vi släppt ihop stona, lugnast så. De vandrar mindre om dom går tillsammans. Istället blir det kortare utevistelser med tanke på Fidelis ben men det är bättre så. Ascentions föl som vi kallar Avena försökte smyga fram och hälsa på Fideli men än så håller stona sina föl på var sin kant i hagen.


Full fart hela dagen

Kanske inte så ovanligt med full fart. Idag har vi släppt ihop Ascention och Speyside, vet inte vem som var gladast… Fölet var i alla fall väldigt nyfiken på den andra bruna hästen men mamma häst tyckte inte det var en så bra idé utan att hon skulle hålla sig med henne.
Olympia var ute en längre stund på fm och njöt av vädret. Nu har det verkligen hänt mycket med både balans och så verkar bromsen fungera för Fideli. Känns lite tryggare så. På kvällen blev det sen en sväng i stora hagen.
Sen är det ju det ”vardagliga” som att göra rent i stallet, fixa med fåren och lammen, gå med hundarna, luncha hästarna, kolla vatten o.s.v...
Lite staket har vi också fixat, blev 600 meter nytt elband som vi rullat ut och mer ska det bli. Den gamla tråden leder visserligen ström men den börjar bli bra mossig. Undrar just varför mossa trivs på eltråd?
IMG_8719
Nu är det fårens staket som står på tur att fixas iordning så de kan få komma ut.  Det är 6 lamm nu och de börjar bli sådär mysiga som bara lamm kan vara.
IMG_8708
Så har jag varit provledare på UBK´s BH prov, riktigt roligt!! Tänk så nervösa deltagarna är och tänk så glada de blir när de bestått provet. Minns hur det kändes när jag och Isa gjorde det. Nu längtar jag tills Kotten blir stor och ska göra sitt.

Ett stort grattis till Elsa som med Badja idag tävlat startklass 2 gånger och båda gångerna fick de fina uppflyttningspoäng.
Grattis även till Marie-Louise och Bita som gjort ett godkänt appellspår.

Unghästtesterna pågår ju i Mälardalen den här helgen och som dressyrtalanger med diplom fanns ett Van Vivaldi sto med 51 p och en valack efter Firenze med 47,5 p. Skoj!!


Sommarkollo

Omnia klev på transporten som en riktigt världsvan häst och stod still som en droppe hela vägen fram till Holvarbo där hon ska få vara på ”sommarkollo”. Hon klev ur transporten lika oberörd och in boxen hon ska stå i under natten. Imorgon är det hopsläpp med de nya polarna och jag hoppas hon får en riktigt härlig och skön sommar!
18221859_10155262467909197_3482909116349079392_n


Ute och skuttat

Lilla Fideli, som jag kallar Olympias föl, var ute och skuttade i hagen på em. Det har hänt så otroligt mycket med benen och nu ska hon bara bli lite stadigare på dom.
Mamma häst var också glad att komma ut och jag måste säga att hon har en väldigt bra balans när hon står på bakbenen...
Vi var också och kollade på ett sommarbete till Omnia, hon behöver lekkamrater . Det kändes fint och på fredag kväll så kör vi dit henne.


En behandling till

Skickade filmer och foton på fölet till ambulatoriska som efter att ha sett dom ville göra en till behandling. Olympia var lite piggare än sist men stod lugnt med sedering medan fölet fick sitt dropp.
På kvällen var det en markant förbättring i frambenen och det börjar verkligen kännas att det är på rätt väg.


Skyddsläger

Inte nog med föl, det kom även två söta lamm under helgen.  
Sen så var det skyddsläger med Fredrik i dagarna två. Fyra Caosbarn och två Isa barn var med. Jätteskoj att se deras utveckling under dagarna. De tre tikarna är så lika Caos och går som skott i skyddet och de är väldigt föriga. De två med Isa som mamma har jag ju sett lite mer, kanske inte så konstigt eftersom de är äldre, och det är verkligen härliga hundar det också.
Kotten var såklart också duktig och växte en hel del under passen. Beck blir mer och mer samlad, så samlad man nu kan begära. Vi jobbade även med släppanden och så några inhopp som han gjort fint!

Sen såklart ett stort grattis till Arwen som med matte Marja nu är uppflyttade till lydnasklass 1.

FMBB är ju över nu och pappa Magi tog guld i mondioring 2!! Vilket ekipage han och Emma är. I agilityn hade fler av hundarna i topp Solero när inpå i stammen! Släkten är helt enkelt bäst

Stinas lilla blogg

062

Blogghistorik

«maj 2017»
tiontofr
01020304050607
08091011121314
15161718192021
22232425262728
293031

Senaste inlägg
Hundra sommardar
Hunderbanan och lite flera får
Cajsa och Carola
Kastrering...
Hipp hipp hurra!!
MH
KORAD
It takes a village to raise a child
En semester inriktad på hund – och lite häst också såklart
Lite hästuppdateringar

Senast kommenterade
Hipp hipp hurra!!
KORAD
Perfekta kombinationer
Skyll aldrig på...
Rasmästerskap
Team Frenesi
Knorr och morr
Hundmässan 2018
Balders röntgen
Grattis på tvåårsdagen

Arkiv
2021
2020
2019
2018
2017
 •    December
 •    November
 •    Oktober
 •    September
 •    Augusti
 •    Juli
 •    Juni
 •    Maj
 •    April
 •    Mars
 •    Februari
 •    Januari
 • 2016
  2015
  2014
  2013