Blogginlägg

Lördagsgott

För att vara på den säkra gällande antal valpar i Caos så var vi idag och på röntgen med henne. Tror inte det finns någon snällare hund än henne vid veterinärbesök.  Hon låg stilla och lugnt både på sida och även på rygg på röntgen bordet. Sköterskan var väldigt imponerad över hennes lugn.
Hur som så syntes fem, eventuellt sex valpar på bilderna. De var rätt stora krabater redan nu!
Bara börja nedräkningen inför valpningen, spännande och så klart lite nervöst!

Fåren fick rejält med sly i morse då Matts röjt rejält runt huset och magasinet. Gissa om de blev glada!! Snacka om lördagsgodis för gänget.
13874968_10154346727154197_1508999040_n  13900824_10154346727259197_469064956_n
Hästarna fick också nästan lite lördagsgodis då de fick byta hage till den i mitten där det växt på sig litegrann. Det är rätt torrt och dåligt med bete så vi vill gärna ha några till regnskurar. Kanske inte som hällregnet idag då utan lite mer måttligt när det väl kommer.
Niclas tog den här häftiga bilden idag när vi när åskan och regnet öste ner över Uppsala.
13873236_10155070560629447_2903799950742290584_n


Blixtra

Det är IPO vecka på Södertälje BK och Blixtra är där med sin matte Linda. Vi for dit på fm för att träffa dom nu när de var i närheten. Blixtra var lika social, nyfiken och fin som sina syskon. Hon hade under veckan imponerat med sin inställning i skyddet och det är så roligt!

På kvällskvisten blev det spår och lydnad med Mia och Susann på KBK. Beck blev lite snabb på vallen som hade lite längre än det underlag vi spårat på senaste tiden. Han markerade däremot sina föremål fint, och rakt! Det kändes bra.
Vi var inte ensamma på planen utan det var lite rådjur som passade på att gena över den till hundarnas förvåning.  Det går sakta men säkert framåt och vi körde lite ryggtransporter och det är stort att de gick så bra. Beck mognar mer och mer.

Har svårt att smälta fölmönstringen och de fina poäng som Omnia fick. Det känns så fantastiskt härligt att vi fått ett så fint föl av Olympia. Det är en sådan underbar häst och vi är så glada att vi fick köpa henne av Mette.


Fölmönstring

Fölmönstring på Stjärnborg. Nervös? Ja!!
Knoppade på morgonen och det var inte det enklaste, båda vill ju vara i centrum… Matts fick komma och borsta på den som jag inte höll på med. Men det gick och de fick sina knoppar, tvättade ben och putsade pälsar.
Vi åkte i vad vi trodde god tid men när vi kom så var fölet innan oss redan inne på banan. Vi tog det lugnt och fick tid att lasta ur och gå runt lite innan det var vår tur.

Båda skötte sig sedan så bra. Omnia var lite tveksam i rörelserna i början, hon skrittar ju gärna lite långsamt när man leder henne, men sedan lossande det. Olympia hjälpte helt klart till att visa upp henne på ett bra sätt.
Omnia fm  Omnia fm 2
Även Annelie gjorde att det gick bra, är tryggt att ha med sig henne.
Det blev en strålande kritik. Härlig uppsyn, vacker profil, gångarter i uppförsbacke, välvisad i bra skick var det jag hörde. Poängraden blev 9-8 (8-8-8-)8,5 och 25,5 poäng 85 %. Helt otroligt! Tror både Omnia och Olympia gillade applåderna de fick.
13664729_10154335801469197_333810565_n  IMG_2740
Väl hemma gick Omnia och vilade, det tar på krafterna att visa upp sig.
Omnis fm 3
Sen var det full fart när hon vilat klart och fick gå ut i hagen. Borta bra men hemma bäst.


Återbesök

Återbesök på UDS idag med Speyside.  Hon tyckte det spännande att åka på utflykt. Inget nytt kom fram utan det konstaterades att hon var otroligt mycket bättre. Hon är fortfarande halt i trav och att öm precis vid kastanjen på hb. De vätskefyllda små ’grejerna ’ i hasleden hade krympt.
Nu så är det inget mer återbesök planerat om hon inte skulle bli sämre.
13820769_10154333431649197_1266980852_n Hallå!! Är jag helt ensam här?
13664619_10154333431559197_224607504_n Hoppsan, blev visst lite seg av sederingen vid ultraljudet.13652846_10154333431384197_919852630_n Titta! Det kommer fler patienter, fast jag vill nog åka hem nu.

Ska skicka in alla papper till försäkringsbolaget så får vi se om de ändra uppfattning om att ersätta oss för dessa besök. 

Nu är träns och visningssakerna putsade tills imorgon. Då det är Omnia och Olympias tur att piffas till. Tvättade i och för sig Olympias svans redan idag. Hon såg förövrigt rätt snopen ut när jag testade så tränset passade. Sist hon hade det var nog två år sen på senaste fölvisningen.
Hoppas nu att Omnia uppför sig så som jag skrutit över hur snäll och bra hon är på alla sätt.


Värmen fortsätter

Värmen fortsätter… I morse när jag var ut med Isa och Caos bakom huset vid sjutiden så gnäggade Omnia när hon hörde mig prata. Hon stod redan vid grinden och ville komma in för att vila och slippa bromsar och alla flugor.

Igår så gjorde vi en gång till fåren så de kan gå hem till sin vinterhage direkt från den hagen de har nu. Trodde det skulle bli svårt att få dom att förstå att de kunde gå fram och tillbaka mellan hagarna men de var klokare än jag trodde så nu traskar de mellan hagarna. Skogen i vinterhagen, den delen de fick i våras är rätt skön skolen gassar på.  Lammen är rätt stora och växer fint tycker jag. De är nyfikna och intresserade av oss.

Beck fick sig ett spår på eftermiddagen. Han var rätt i gasen när vi kom ut men han sansade sig så fort jag började fixa med spårlinan. Han spårade fint, det var ju supervarmt, tog vinklarna som jag ville och markerade sina apporter. Apporterna tänker jag träna lite separat nu eftersom han vrider sig när han ska lägga sig. Sen har han börjat gå lite snett till vänster med bakdelen så det ska vi också pyssla lite med. Måste ändå säga att jag är glad att han börjar få ett riktigt spårintresse och att jag kan visa hur jag vill ha det utan att han tappar sugen.

Kennelträffen närmar sig och det ska bli så roligt att få träffa de Isabarn och deras familjer som har möjlighet att komma. Aik kommer ju också med sin familj, de har ju bara Matts träffat, så jag ser verkligen fram emot att tfå räffa dom också!

Nu kommer snart Annelie och då ska vi grilla och snacka häst. Hon ska hjälpa oss på fölmönstringen nästa vecka så vi ska planera lite för den också. Lite pirrigt är det allt


Varmt och soligt

Det är sommar, det är sol och det är semester. Hästarna vill vara inne på dagarna och ute under nätterna. Är ovanligt mycket flugor och en del bromsar.
Börjar bli lite pirrig inför fölvisningen nästa vecka. Ska bli spännande att se vad domaren tycker och så hoppas jag få se några andra Van Vivaldi föl.

Ikväll var vi på KBK och tränade och jag är supernöjd med Beck. Han går riktigt fint nu och han var nästintill tyst. Tror han gillar det nya upplägget där jag försöker vara ännu mera svart och vit. Inte så lätt men det ska nog gå. Gäller att ha planen A och även en plan B klar för sig innan man börjar. Träningen gjorde även betydligt mindre ont än igår.
13716131_594253144078038_2169262238232465932_n

Caos börjar bli lite rund om magen. Midjan börjar försvinna och även buklinjen har förändrats.  Hon äter allt och lite till just nu och jag väntar spänt på att få känna små rörelse i magen när hon ligger i soffan intill mig.
13817318_10154319253769197_1361961811_n


Det här med hästförsäkringar

Speyside stod ju med en befarad fraktur för en vecka sedan. Vi for in med henne till UDS för röntgen på inrådan av veterinären från Ambulatoriska som kom ut och undersökte henne.
Hon lindades ordentligt med ett Robert Jones bandage och skuttade sedan snällt ut i transporten.

Framme på UDS så tas bandaget bort, jourhavande veterinär där tittar och tror att det är lymfangit eftersom det svullnat på ovanför bandaget men vill ta röntgenplåtar för att utesluta en fraktur.
Inget syns på röntgen och hon får stanna för ultraljudskoll av hasleden nästa dag. Hon får antibiotika och antiinflammatoriskt. De ska återkoppla till oss nästa dag efter lunch när hon är undersökt igen.

Nästa dag så väntar vi så klart att någon ska ringa men det är tyst. Vid tretiden så börjar vi ringa men får inget svar. Matts ringer sedan upp på det nummer han ringde igår när vi ville bli insläppta med Speyside(det står på dörren vid receptionen). En sköterska svarar och meddelar att veterinären ska ringa upp så fort det finns tid.
Strax efter kl 18 ringer veterinären upp och ursäktar sig för att ingen ringt under dagen.  De har inte sett något på ultraljudet eller röntgenbilderna som kollat igen. Det ser ut som en blödning eller böld i hasen men de är för små för att ta prover på. Hästen är dessutom nu max 1 gradigt halt mot 4 gradigt i går kväll. Vi kan hämta henne om vi vill för det är ju onödigt att hon står kvar på kliniken.
Tur vi bor nära så vi var snabbt där för att hämta henne, fick en mapp med hemgångsråd av en djursjukvårdare. Lastade in Speyside och for hem.

Speyside får nu penicillin 1 gång /dag samt metacam 1 gång/dag och ska så ha i 10 dagar. Behandlas alltså för en infektion och/eller inflammation i hasen. Hon var redan dag två hemma så otroligt mycket bättre, blir något stel av att hon svullnar när hon stått men i övrigt är det svårt att se någon hälta.

Idag så kom då ett brev från Agria där det står att eftersom Speyside inte har någon fastställd diagnos och eftersom veterinären bara misstänker olika orsaker till hennes hälta så får vi ingen ersättning via försäkringen.
Nu har hon en racingförsäkring (hur nu det gått till, Agria gör om sitt system) men den ska vara samma som breeding och den täcker inte hältor och rörelsestörningar, däremot frakturer, sårskador och lymfangit och även en massa andra saker i hovar och ben (som jag antar att hästar ofta haltar av).
Men den täcker alltså inte det vi kom in för, en halt häst med först en misstänkt fraktur och sen en misstänkt lymfangit.
Tänkte inte överhuvudtaget att det här var en hältutredning i den meningen eftersom vi såg det som ett akut sjukdomstillstånd. Det var dumt av oss men nu har vi lärt oss det. Tur är ju att vi inte så ofta drabbats av skador av det här slaget. Då hade vi vetat…

På måndag är det återbesök och förhoppningsvis så kan veterinären sätta en diagnos som försäkringen gäller för. Annars blir vi 20 820 kr fattigare och då är inte återbesöket inräknat.

Nu kommer jag helt klart att uppgradera mina försäkringar för hästarna. Hos Agria eller något annat försäkringbolag låter jag vara osagt just nu. Huvudsaken är trots allt att vår älskade Speyside blir frisk!  
13650473_10154294183149197_1636932296_n


Smörgåstårta

Idag har vi ätit massa god smörgårtårta hos min syster. Så gott men man blir lite däst efteråt .

Spårade med Beck innan han fick ett pass lydnad och ett pass skydd. Det går framåt på många sätt. Fria följet känns som vi är på väg tillbaka till det vi hade en gång och även kontrollen i skyddet börjar bli bättre.

Sen blev det såklart pyssel med fina fölet och medicinering av Speyside.


3 x excellent

Vilka fina hundar och så fint visade!! Idag var det utställning hos Gävle BK.
Det var så underbart härligt att få se tre av Isas döttrar ställas ut. Hetsa och Beckie som precis blivit nio månader och Aranya som firade sin tvåårsdag i Sverige.
Domaren gillade alla tre hundarna och det slutade med att Aranya blev BIR med excellent, ck och cert! Beckie fick excellent, ck och reservcert och Hetsa fick ett excellent!! 
Alla tre visades så fint av Lena, Birgitta och Cissi! Gissa om vi och Isa är stolta över er!

Aranya och hennes syskon fyller alltså två år idag. Minns när de var små och rätt busiga, for runt här i huset och i trädgården.  Tror de fortfarande kan vara rätt busiga. Tiden har bara farit iväg det vi hör från A-kullens ägare är så mycket positivt. De är älskade hundar i sina familjer, precis som vi vill att det ska vara.

På kvällen har vi haft besök av Bita som tränade lite skydd. Även det en stilig och trevlig tik som utvecklats massor sedan vi såg senast.

Speyside mår fortsatt mycket bättre och dagens medicinering gick bra. Har nedräkning och nu är det bara 8 gånger kvar med penicillin…

Fölmönstringen närmar sig och det är dags att börja träna på ”riktigt” med Omnia inför den.  Hon är så skön att hålla på med, känns verkligen som hon försöker förstå vad jag menar och vill vara till lags. Sen är det häftigt att mamma Olympia också försöker hjälpa till få henne att lyssna och vara uppmärksam på vad jag vill.


Penicillin

Jag är ju inte så förtjust i att spruta hästar med penicillin men det gick bra idag. Bara 9 dagar kvar…  Speyside är ju snäll och står still. Även sin metacam tog hon utan att funderar.
Hon är så otroligt mycket bättre, syns nästan inte att hon haltar och är knappt svullen eller varm, och förstår inte alls varför hon skulle vara inne helt själv.
Ascention såg lite snopen ut nät det stod en häst i hennes box när hon kom in på fm. Hade bytt bort hennes box till Speyside eftersom den är den mest rymningssäkra.

Beck fick ett spår på eftermiddagen som han löste galant. Han var snabb ner vid apporterna, hade lite extra förstärkning där idag. Även vinklarna var bra. Spåret börjar som sagt kännas riktigt fint!!
13697271_10154305243754197_1846970986630909390_n


Hemma igen

Efter en lång vänta så ringde de till slut från UDS. Det som syntes på ultraljudet idag var svårt att avläsa men det var troligen en böld eller blödning därinne. Nu är Speyside i alla fall hemma igen och ska gå på metacam, penicillin och ta det lugnt i 10 dagar då det är ett återbesök.
Igår var hon blockhalt och nu när vi hämtade henne så var det en 1gradig hälta. Vilken skillnad!! Nog för att hon får smärtstillande men hon ser glad ut igen.
13631442_10154302696819197_4656624827440554166_n


Hälta

Dagen började bra med ett sms från Anita där det stod 'dräktig'. Härligt!!

Tränade med Beck på fm, fritt följ och lite bitövningar som gick finfint. I fria följet trängde han lite och var inte så fokuserad som jag vill att han ska vara.

Upptäckte sedan att Speyside inte gick rent utan var rejält halt på ett bakben.
Det hela slutade sen med en resa till UDS med ett väl inlindat ben och en befarad fraktur på något av de små benen som finns i hasleden. Inget syntes som tur var på röntgen och Speyside är kvar för vidare utredning med ultraljud imorgon. Håller alla tummar för att det inte är något allvarligt utan att det har en bra och god prognos.


Caos är dräktig!

Ja!! Caos är dräktig, äntligen. Så underbart och efterlängtat. Vi tror inte det är så många men det sa vi ju om Isa också. Tanken är att om hon inte växer så mycket om magen så kommer vi att ta en röntgen för att se hur många det är. Kan vara bra så slipper vi fundera över det när förlossningen är. 
Det finns några spekulanter på de kommande valparna vilket är jätteroligt!!

På eftermiddagen så körde vi över Olympia och fölis som numera officiellt heter D’Omnia till Myrsjö. Dels för chipmärkning och dels för dräktighetskoll imorgon.
Omnia var superduktig och skuttade bara litegrann när chippet skulle in.

Har även tränat lite med Beck som älskare magnetbollarna som jag skaffat. Vi har lite tajming att jobba med men det känns riktigt bra!


Speyside var inte dräktig

Speyside var inte dräktig på kollen idag. Så surt, och jag blev så klart besviken. Dräktighet är inget man ska ta för givet det vet vi men det känns ändå trist och tråkigt när det inte tar sig. Det var andra brunsten så vi har ju inte gjort så många försök i år trots allt.

Vi bestämde att inte seminera en gång till utan att se om det kanske kan vara en infektion eller något annat som spökar. Speyside har ju tidigare år varit supersäker att få dräktig.
13650473_10154294183149197_1636932296_n
När vi kom hem igen så verkade vi Omnia som stod där på gången lika stilla som en vuxen häst. Hon är så härligt cool. Imorgon kväll så ska hon chipmärkas så då kanske jag får äta upp det där med cool .
13672275_10154293130404197_1640148214_n  13644330_10154293130144197_826846733_n


Sollefteå och IPO läger

Har varit en härlig vecka i Sollefteå och IPO lägret som var där. Åkte upp i måndags, lägret började sedan på tisdag morgon. Dagarna gått med en rasande hastighet och vi känner oss rätt fullmatade båda jag och Beck.  Roligt att se alla andra hundar, träffa gamla bekanta och göra nya bekantskaper. Hela veckan har präglats av en fin gemenskap där alla stöttat och peppat varandra i träningen.
13600352_10154275918614197_7098707951691218965_n
Spår, skydd och lydnad har vi kämpat på med. Beck har varit så duktigt och jobbat på bra alla dagar. Beck har varit riktigt sansad och det känns som han börjar mogna. Han är ju trots allt inte så gammal än.
I skyddet så har jag mest fått titta på medan Reinhold och Beck tränat. Så häftigt att se deras samarbete och glädje i skyddsarbetet.
13592602_10207705677652644_3952493291394360635_n
Finns som sagt en del att jobba med men fick även beröm för en mycket trevlig hund och det värmer.
13631619_10207705677132631_1988410832141874075_n
Lydnaden fokuserades på stadga, kanske inte så förvånande…, belöningstekniker och lite annat smått och gott.  Väldigt intressant att se hur hundarna jobbades och vilka framsteg de gjorde under dagarna.
Spårandet var vi sparsamma med då det var så intressant att se hur det jobbades i lydnaden och skyddet med hundarna. Ett spår blev det i alla fall. Bitvis så himla bra däremellan lite svårt med värsta stormen, kuperat och ett inte helt optimalt lagt spår.

Solle2

Men spårarbetet har verkligen gått framåt senaste tiden och jag fick även här med mig en hel del tips som vi ska ta till oss.

Beck som tidigare haft lite svårt att både äta och sova borta hade inga som helst problem med det nu. Han glufsade i sig maten och snarkade intill mig i sängen som var lite i minsta laget för oss två.
13620898_10154280688984197_6155730382961414766_n

Träningen var på Risön och det var så skönt att kunna kyla hundarna i älven. Beck plaskade och stod i men simma vill han inte göra än. Paniken var stor när han höll på att förlora en av sina lila ringar men vi följde den nedför strömmen och tillslut så kom den så nära kanten att den kunde räddas.
Solle 1

Känns lite tomt nu när lägret är slut men jag åkte hem med en så go känsla i kroppen. Att Beck är one of a kind det vet vi, han vet nog också om det. Det värmde att få höra så många positiva ord om honom, i all energi finns så mycket positivt som är lätt att tappa i vardagen när han far runt här på gården.

Stinas lilla blogg

062

Blogghistorik

«juli 2016»
tiontofr
010203
04050607080910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Senaste inlägg
Hundra sommardar
Hunderbanan och lite flera får
Cajsa och Carola
Kastrering...
Hipp hipp hurra!!
MH
KORAD
It takes a village to raise a child
En semester inriktad på hund – och lite häst också såklart
Lite hästuppdateringar

Senast kommenterade
Hipp hipp hurra!!
KORAD
Perfekta kombinationer
Skyll aldrig på...
Rasmästerskap
Team Frenesi
Knorr och morr
Hundmässan 2018
Balders röntgen
Grattis på tvåårsdagen

Arkiv
2021
2020
2019
2018
2017
2016
 •    December
 •    November
 •    Oktober
 •    September
 •    Augusti
 •    Juli
 •    Juni
 •    Maj
 •    April
 •    Mars
 •    Februari
 •    Januari
 • 2015
  2014
  2013