Blogginlägg

För 25 år sedan

Idag kom jag plötsligt att tänka på att det är exakt 25 år sedan Cyrinette föddes.  Hon är borta sedan hösten 2009 men ibland kan jag, om jag kastar en snabb blick ut i hagen inbilla mig att hon går där ute. Cyrinette växte upp till en fantastiskt snäll men rätt så bestämd dam.
Det bästa hon visste var att hoppa och då var det emellanåt lite svårt att få till bromsen. Tror aldrig hon gjorde något dumt under ryttare, visst kunde hon se små spöken men jag kan inte minnas att hon ens försökt bocka eller busa på annat sätt. Tänk vad med minnen jag har av och med henne.
blandat från annelie 015  C080628
För tio år sedan, 2006 så fick hon ett superfint stoföl, Cikooria, som tyvärr inte heller finns kvar. Även hon var brun med stjärn, dock med lite mer humör och förmåga till att bocka än sin mamma.
Cikoria 011 (50)  DSC00238

Utan Cyrinette hade jag inte träffat Matts.
Hon var utlånad sommaren 2007 och hovlagaren i stallet där var Matts. Cyrinette var inte skodd i bak då (jag kan ju erkänna att hon inte var superförtjust i att bli skodd i bak) men Matts satte dit ett par bakskor. När hon sedan kom igen så ville jag såklart ha tag på den fantastiska hovslagaren som skott min häst bak. Matts kom och fortsatte att sko henne och våra andra hästar. Det tog oss några år, och rätt många timmar i stallet, innan vi insåg att vi ville ses mer än bara de gångerna som hästarna skulle skos, även om det var rätt ofta. Tror aldrig Speyside skotts om då ofta som under den perioden.Tror hon och Matts hade en gemensam plan

670962eb3741038b3f605129aa1321ff
 


Annandag påsk

Vips så var det kväll sista dagen på påskhelgen. Härligt med sommartid och det underbara vädret som varit idag.
Hundarna har tränat lydnad. Caos hade lite väl mycket ludd i öronen i början men den lossnade allteftersom träningen fortgick. Isa var lycklig och glad precis som Beck.

Hästarna har solat, putsat varandra och njutit av värmen. Magen börjar verkligen bli stor på Olympia. Bara fyra veckor kvar nu.

Så klart har vi gått en del i skogen och så har jag fixat lite med staketet. Bytt ut lite gammal mossig tråd mot ny och fin.


Påskafton

Har gjort iordning i fårhuset så nu är det bara för lammen att komma. Fin ljus halm och ny vattenbalja. Vi flyttade ut ena foderhäcken då det borde räcka med en till tackorna. Vill inte stänga in dom än nu när det är varmt och soligt ute så vi får hoppas att Hugo inte blir alltför sur när vi möblerat om i hans hus.

Hundarna fick spåra igår, det gick riktigt bra och det kändes som en bra start på spårträningen. Beck var noga, lugn och nere med nosen. Isa tuffade på som hon brukar. Caos var lite tveksam, hon brukar vara det när hon inte spårat på länge. Men hon var noga och markerade apporterna finfint.

Idag blev det lydnad på KBK. Isa och Caos ska ju starta elitlydnad snart så det är hög tid att ta tag i vissa moment. Båda hade lite problem med att hitta rutan men gjorde därefter bra direringapporteringar. Ska leta fram lite mer vittringspinnar så ska vi öva på även med det momentet. Kul hade de i alla fall

Nu har vi ätit lammstek och ska kolla på Världscupen i hoppning. Rejäla hinder och en svår bana. Många fina hästar och vi studererar så klart hur stammarna ser ut . Har ju en och annan favorit efter gårdagen hoppning.


BH prov

Nu så har Beck och Matts gjort sin första start tillsammans. De har bestått BH provet. Tanken var ju att de skulle startat i Arvika förra helgen men efter en del administrativt trassel så valde Matts att avstå.
Han kom med på Dobermannklubbens BH-provsom gjordes inomhus i Nykvarns Hundhall med miljödel utanför ICA Maxi i Södertälje. 5 hundar kom till start och Beck var enda mallen .
Det var lite nervöst inför lydnaden, inte för att Beck inte skulle göra det han skulle utan för att han varit lite ljudlig sista tiden. Nu blev det ett skall under språngmarschen och rätt många under inkallningen. Han låg sedan superfint på platsen.
Gissa om det var en lycklig husse (och matte) när han fick tillbaka tävlingsboken där det stod att Beck gjort ett godkänt BH prov.
12895457_10154011204709197_1759613983_n


Arvika

Hängde med Mia som skulle göra BH prov i Arvika med Hanna. Det blev ett antal mil i bil men vad gjorde det när de bestod sitt BH prov och nu kan satsa vidare mot en IPO start. Grattis!!

Har aldrig varit i den delen av Värmland och det var vackert! Massa vallar, skog och fina sjöar.


Kurs

Varit på kurs för Jan Ove Olsson på Myrsjö.

Dagens ämne var hur vi ska tänka kring våra ston som sätts i avel. Vad är en bra exteriör, hur bedöms gångarter, vad är bra ridbarhet?
Behövs det ädlare hästar eller är bra som det är idag? Kompensationsavel, fungerar det? Många bra och intressanta frågor kom upp.

Vi fick även titta på ett antal ston och höra Jan Oves beskrivning av deras exteriör. Korta mankar, långa mankar, halsansättningar, bogar, benställningar, ryggar o.s.v. Vad är redan bra och vad ska vi försöka förbättra till avkomman.

Helt klart en väldigt givande eftermiddag!!


Bruksprov

Vi åkte ner till Skåne i torsdags för att under fredag och lördag kolla på Bruksprovets sista dagar på Flyinge. Fantastiska hingstar visades, och även de som uppförde sig lite mindre bra. Väldigt intressant att kunna koppla ihop det som står i bedömningen med det som vi själva sett. En del saker i bedömningarna var enkla att förstå medan andra var lite knivigare.
Att få se dressyrhingstarna Total Hope, Donkey Boy och Deorado samt hopphingstarna Karmel, Gamelus och Harvy var väldigt roligt! Andra favoriter var Touchdown och Klifton. Men alla hingstar har ju något speciellt som man fastnar för.

Om vi trodde det skulle vara enkelt och bestämt med hingstvalet efter den här resan så hade vi fel….

Intressant var även Agriatimmen och paneldiskussionen, speciellt den biten om benen och korrektheten, hur viktigt är den? Samt hur man på bästa sätt förädlar, är det med fullblod och hur gör man då för att få ett bra resultat.
Men Heimdahl sammanfattar det så bra med hingstval med att man trots all statistik, blup och resultat inte får glömma bort att välja hingst med hjärtat också.

Al Cantino som är Ascentions morfar fick sitt A och Hip Hop som vi betäckte Contessa med fick sitt Elit. Hip Hop som kom två i hingstklassen är ju fantastiskt fin!

Vi bodde på ett superbra hotell i Lund, The More Hotel, stort rum med pentry, matbord och soffa. Kan verkligen rekommenderas. Med coops hotell premie blev det ju även ”nästa billigt”.

På vägens hem passerade vi Hässleholm och Fredrik så Beck fick lite skyddsträning. Toppenbra gick det!!

Här hemma har vi haft hjälp av Sanna som tagit hand om hästarna och Caos. Niclas har även han fixat lite med hästarna och haft hand om Isa. Verkligen lyxigt att kunna åka iväg så några dagar!!


Kennelkonsulenter

Idag fick vi ett oanmält besök av två kennelkonsulenter, vi har inte haft besök av kennelkonsulenter tidigare och vi har undrat när det var dags för oss. Det var två trevliga damer som kollade hur vi har hundarna, rastningsrutiner, att vi har rätt köpeavtal och hur vi ordnar det för valparna.
Roligt att de kom förbi och de lämnade ett mycket positivt protokoll.

Det var kanske inte så himla varmt ute idag men jag tyckte allt att Ascention kunde behöva vädra pälsen.
12790978_10153945839724197_2072370560477396294_n
Tror hon var rätt lycklig över att slippa sitt blåa täcke. Det blev rena kliorgien mellan stona, och även ett och annat glädjeskutt.
Sen fick hästarna och fåren varsin ny hösilagebal, alltid lika populärt.
AoO

Vi har även röjt en del i ladan, tänk vad med plast det blir av hösilaget..
Matts påpekade även att jag kanske skulle rensa bland täcken och rent av sälja några. En bra idé, när man väl behöver ett täcke så finns ju sällan något i den där sparade högen av täcken som passar.


Föreläsning

Igår kväll var vi på en föreläsning med Jan Gyllensten om hundars sociala egenskaper. Intressant och med många tänkvärda saker att ha med sig när man har hund.
Allt ifrån hur hundar hälsar, till kamplust och nerver och hur lätt det kan gå fel om vi tolkar hundens signaler fel. Med många tydliga och målande förklaringar så flög de fyra timmarna iväg.
Ångrar att jag inte anmälde mig till lördagen och söndagen då det var praktiska övningar. Hoppas det kommer nya möjligheter till en sådan chans.

Idag har Piggen och Malin debuterat i lydnadsklass 2 och de var så snubblande nära att bli uppflyttade, saknades bara ynka 1,5 poäng. Stort grattis!! Nästa gång så tar ni det!!

Matts var iväg till Frida för att få lite hjälp på vägen med Beck. Han kom hem med ett batteri av koncentrationsövningar som vi nu ska jobba på med.
Caos och Isa har förutom skogspromenader fått varsitt litet pass på pilatesbollen.

Stona är bra festliga nu. Alla tre är riktiga divor och ska ha egentid på kvällarna. Det ska klias på halsen, lägga huvudet på min axel och det tittas lite snett när jag går till nästa.
Speyside och Olympia är lite busigare ute nu och de är väl liksom jag glad att snön börjar ge med sig.

Är så himla glad åt de värmbaljorna vi köpte i början av januari. Så skönt att slippa alla isiga hinkar och oro för att djuren inte får i sig vätten. Det har ju visserligen varit plusgrader på dagarna under veckan men med så kalla nätter så hade det garanterat frusit i de gamla baljorna.


Friskvård och Blixtra

Idag var jag med Caos på en friskvårdskontroll. Vill ju verkligen att hon ska hålla sig fräsch under kommande säsong. Hon var fin, mjuk och rörlig i kroppen men hade något spända muskler i bakbenen.  Det är ju ingen hemlighet att Caos är lite lång i ryggen och att den behöver stärkas upp.

Vi fick med oss en del övningar som vi ska ta tag i bl.a. pilatesbollen, stretching och massage. Bassängen är just nu trasig på hundsimmet men så fort den är fixat så ska Caos få simma. Är lite sugen på löpbandet och vibben men det tar vi lite senare.

Har även fått se film från Blixtra och Lindas första gemensamma IPO träning – vilken liten duktig hund hon är! Härlig kamp, tillkämpande och fin följsamhet .


Zin Fire

Zin Fire såldes ju i mitten av december och förbereds nu för treårstest på Åland. Han rids nu i alla gångarter och löshoppas. Det har verkligen gått fort fram och det låter som han är en klok och läraktig häst om än med vissa egen åsikter emellanåt .

Han verkar vara som sina bröder, rätt självständig men ambitiösa när de får rätt vägledning. Sen vill de ju även gärna stå i centrum och få uppmärksamhet . Tror de ärvt mer än långa öron av sin mamma

Stinas lilla blogg

062

Blogghistorik

«mars 2016»
tiontofr
010203040506
07080910111213
14151617181920
21222324252627
28293031

Senaste inlägg
Hundra sommardar
Hunderbanan och lite flera får
Cajsa och Carola
Kastrering...
Hipp hipp hurra!!
MH
KORAD
It takes a village to raise a child
En semester inriktad på hund – och lite häst också såklart
Lite hästuppdateringar

Senast kommenterade
Hipp hipp hurra!!
KORAD
Perfekta kombinationer
Skyll aldrig på...
Rasmästerskap
Team Frenesi
Knorr och morr
Hundmässan 2018
Balders röntgen
Grattis på tvåårsdagen

Arkiv
2021
2020
2019
2018
2017
2016
 •    December
 •    November
 •    Oktober
 •    September
 •    Augusti
 •    Juli
 •    Juni
 •    Maj
 •    April
 •    Mars
 •    Februari
 •    Januari
 • 2015
  2014
  2013