Blogginlägg

Träningshelg

Fredrik har varit här under helgen och det har varit full fart på vår träningsplan. Vi var sju ekipage som fick jobba på med våra hundar. Fyra pass på lördagen och lika många på söndagen blev det.
Jag körde Caos på lördagen och hon gjorde verkligen framsteg. Vi har inte känt varandra på skyddsplanen så länge men det kommer bli bra det här! Hon börjar verkligen bli på igen.
Isa rivstartade på sitt första pass på söndagen...Alla blev nog lika chockade över hennes intensitet i bevakningen och i skallet. Det höll i sig i alla pass även om det sista var något mer samlat. Vi jobbade med flykter, släppanden och därpå följande skallbevakningar och det fungerade riktigt bra!
Essie börjar komma på det här nu. Bevakningar i skärmen, flykter och modprov. Hon är duktig!


Essies BH prov!

Efter en lång dag av väntan så gav vi oss iväg till SK Enköping för BH prov.  Även om det sägs att det inte är en tävling utan bara ett prov så är alla lika nervösa. Minen, kroppshållning och andningsfrekvens är helt annorlunda när ekipagen genomfört lynadsdelen än när de går in på planen. Förstår dom helt och fullt!

Domaren ville ha mer kontakt i fria följet vilket Matts leende höll med om. Han ville även ha lite snabbare sättande. Platsliggning och miljödelen var inga som helst problem och Essie hade fixat BH provet.

När vi kom hem firade vi med "kondisgrodor" och Essie fick ett extra stor grisöra till efterrätt.


Skyddskurs

Upp i ottan för att vara semester och så iväg med till Jonas för skyddskurs med Caos. Stannade på Willys strax efter kl 8 för att köpa matsäck och mötte en förvånad kollega som undrade om inte jag hade semester...

Caos gick tre fina pass. Vi körde i skulet, vi körde flykter och släppanden, inhopp, transporter och en massa andra bra saker. Min lilla gula raket gick fint och var så duktig .
Det är så intressant att se andra hundar i arbete och att sedan se glädjen i förare ögon när det blir precis så där som man tänkt.

Efteråt fort vi ner till SK Enköping och genrepade inför Essies BH prov imorgon. Hon gick fint och Isa som legat och laddat i bilen hela dagen gick förvånandsvärt bra. Fokus hela tiden på planen, händer ju inte varje gång...


Gräsklipp och rödfärg

Hoppade upp tidigt imorse och for iväg till Bagghyttan för att klippa gräset och måla dasset och ett uthus. Soligt, vamt och fint väder och en hel del broms.. Gräset blev i alla fall kortare, uthuset rödare och jag röjde bort en rabatt .

Det blev ju lite svalare på kvällen och hundarna var mer laddade än på länge när vi tränade på kvällen. Matts körde igenom BH provet och det såg fint ut. Caos gick ett fint fritt följ, apporterade, nästan utan tugg, och så tränade vi rutan modell elit. Lite krångligt men det kommer, hon är så klok.
Isa gick också ett fint fritt följ, positionen blir bättre och jag hoppas det kan hålla på nästa tävling. Rutan, metallapport och vittring körde vi med med bollbelöning och Isa var i gasen!

Zin FIre är trött om kvällarna nu, han lufsar in i stallet. Inget skutt och hopp på vägen in. Han går i en större hage så jag tror det är lite mycket promenerande för honom nu. Ska göra iordning så han och Speyside kan få fårhagen istället.


Bra saker!

Första dagen på två veckors semester.

Dräktighetskoll av Speyside, var lite oroliga efter koliken förra veckan men det behövde vi inte vara. Hon är nu dräktig på 30 dygn.

Äntligen ett namn till fölet - Zin Fire - så ska ha heta.

Zin Fire gick in själv i släpet när vi skulle åka hem från Myrsjö.

Wilma, som vi ska låna magen på är dräktig med Sir Donnerhall II. Han är såld nu och kommer inte att användas i aveln mer i år. Tur att vi fick dräktigt då första seminlådan kom utan kyllamp...

Det kom lite hö, 12 rundbalar som vi kan börja säsongen med.


Staket

Hästarna har ett favoritställe i hagen, ett dammigt hörn.. Nu har vi förstärkt det med brädor, känns lite olustigt med bara tråd när de står där och viftar med svansarna.
Lammen, några av dom, har börjat rymma! En tacka utan lamm har lärt dom att det bara är att gå igenom eltrådarna. Vi vill inte ens ta i trådarna, det gör ont...Matts är på krigstigen och kommer säkert snart att ha löst problemet med rymmande lamm.
De flesta fåren har börjat tappa ullen nu. Hugo är nästan helt naken. Ska försöka ta hem alla får under veckan för att frisera till dom så alla får kortklippt sommarfrisyr .


Midsommarspår

På eftermiddagen drog vi ut i Björklingeskogarna för att spåra. Jag hade tänkte mig lite "spännande" spår med kul saker åt mina tjejer. Det lyckades, nästan, allt i spåret var kul förutom slutet. Där hade jag lagt en leksak som jag trodde skulle vara toppenrolig... Både Isa och Caos tittade på mig som om jag vore knäpp och det såg ut som de tänkte att vad i hela friden gör den här leksaken i mitt spår .
Får hitta på något bättre till nästa gång.

Essie körde ett uppletande och det är något hon verkligen gillar! Full fart både ut för att leta och tillbaka för att lämna.

Skulle förresten frosta av en av frysboxarna idag, och vad fanns där om inte en hel del vittringspinnar. Ja se hundfolk .


Midsommar

En härlig midsommarafton. Hundträning och massa god mat .


Sommarsällskap

Idag kom Maja. Det är fjärde sommaren som hon kommer och äter gräs här. Hästarna sprang några varv sen var ordningen återställd och det var äta gräs som gällde. Lille Brun var väldigt nyfiken, ung och oförståndig men Speyside och Gyleen höll ordning på honom. Tror faktiskt ha blev lite trött för han släpade benen efter sig när det var dags att gå in och sova


Tillsammans igen

Igår kväll släppte vi ihop Gyleen med Speyside igen. De blev supernöjda över att få gå tillsammans igen. Liten brun var nyfiken i en strut och drog Gyleen i svansen. Sen attackerade han en storväxt tistel . Inte speciellt blyg eller svår att roa. "Tanterna" verkad väldigt nöjda med att få vara tillsammans igen.
Vi tränade lite med hundarna på planen för att ha koll på hästarna men det var som sagt lugnt.

Caos tränade själv, plockade runt med apporterna, skuttade in i rutan. Undersökte alla konerna, det kunde kanske finnas godis där. Hon är så charmig den hunden.
Isa busade jag mest med, sen vart det lite vittringsapportering. Knepigt moment...


Kolik

Vi hade en lugnt och fin söndag och trodde även vi skulle få en lugn och stillsam kväll men när jag kom upp till stallet för att natta hästarna strax efter nio så hade Speyside kolik!

Hon rullade sig och krafsade i boxen, så fort hon lade sig ner på var fölis där och krafsade och stampade henne på magen. Ut och gå och så ringde vi veterinär ganska direkt. Hon var snabbt på plats och Speyside fick lite lugnade, kramplösande, vätska nerslangad i magen och 10 liter dropp. Droppet tog sin lilla tid...
Fölisbild blev till slut trött och somnade en stund. Då fick jag för första gången höra ett föl "prata i sömnen". Han smågnäggade och knorrade. Så gulligt.

När sista droppåsen var tom så tog vi en 10 minuters promenad och sen vill Speyside äta. Koliken hade släppt.Var sedan upp och kollade till henne en gång under natten, då var det fortsatt lugnt. På morgonen var allt som vanligt igen.


IPO 3, nästan...

Debut för mig och Isa i IPO 3. Mycket nytt nu.. Det blåste rejält och spåren gick på en fin vall men tyvärr så kom vi inte ända fram till sista apporten. Det var väl typ 20 meter kvar då vi bröts för att vi gått över sista vinkeln Surt. 63 p. Vi hade det trassligt redan i första vinkeln så jag trodde nästan det skulle ta slut redan där.
Lydnaden började med platsliggning för oss. Isa var taggad och trodde det var rondering på gång men låg lugnt under momentet.  Härligt att få stå och titta på Towa som körde sin lydnad under tiden. Vårt fria följ blir bättre och bättre nu ska vi bara minska ännu mer på tugget på apporterna .
Summa här blev 85 p.
Skyddet då? Ronderingarna som jag oroat mig för gick galant. Urkalladet var inget vidare och sen var jag lite långt efter i transporten. I modprovet släppte inte Isa på första kommandot, varken första eller andra gången!! Snacka om oroligt matte!! Det blev till slut 77 p.

Isa1306152Isa1306151 - Kopia
Vi är trötta och nöjda med dagen trots missen i spåret men det kommer nya tävlingar! Isa är i alla fall alltid bäst i våra ögon.


Tyst apportering!

Plötsligt händer det! Essie var tyst under apporteringarna idag! Matts jublade desto mer .


Jonasträning

Så nöjd och glad över mina små rackarhundar idag. Har fått massor med tips, tankar och idéer med mig från Jonas.
Caos var som en liten iller, pigg och glad och växte på sig under träningens gång. Det blev lite sektor, inhopp och några bevakningar i skjulet för henne.
Isa drog upp överläppen så fort hon kom ur bilen . Med henne ska vi bygga trygghet, självförtroende och leka mycket. Bäst var när Jonas lekte med henne och hon plötsligen slutade ruska och skaka på kudden utan kunde sitta "lungt" intill honom och nästan  bara vara. Blicken jag och Matts fick av Isa då var så skön att se. Den gav mig verkligen en tankeställare om hur vi ska träna framöver...och hur träning kan gå till.
Essie börjar komma på det här nu och Matts ser så lycklig ut när han tränar sin lilla grå raket.

 


Elitlydnad

Kvällstävling hos Österåkers BK. Isa startade eliten och fick knapert med poäng... Kom fyra av sju med 209 poäng och ett tredjepris. Min känsla i fria följet var den bästa på länge under en tävling, z var fint, dk på läggandet under inkallningen, dk vid konen till rutan, dir apporteringen gick bra, men med tugg.. Metallapportering med lite lek...rackarnas lilla hund. Vittringen då, testade att vända henne så hon inte såg när pinnarna lades ut, men hon tjuvkikade . Sen tog hon rätt men så började hon fiffla runt som förr och kom sen in med fel pinne. På fjärren så blev det några dk men ingen framdrift .
Finns lite att jobba på men jag hoppas tredje 1:a priset i eliten kommer snart.

 


Ultraljud x 2

Matts tog med sig Speyside och fölis till Myrsjö idag för dräktighetskoll. Själv åkte jag till Stockholm för att jobba. Var lite spänd på att få höra hur resan gått och resultatet av kollen. Fick framåt lunch ett sms som sa Dräktig! Så skönt!
Kl 17,00 var det återbesök för Caos och hennes livmoder såg fin ut. Den hade börjat dra ihop sig och det fanns inga tecken på vätska eller något annat "otäckt" därinne. Hon skötte sig finfint trots att hon inte borde ha några positiva minnen från kliniken.
Därifrån for vi iväg på skyddsträning på KBK. Isa körde vi bl.a. ronderingar med, spännande med en gubbe i fjärde skjulet...Essie gick fint och hon verkar trivas med att bita och skälla .


Fölverkning

Lille Brun har fått fina hovar idag. Han var faktiskt riktigt duktig och stod nästan stilla....  fast egentligen så höll jag fast honom så han inte kunde skutta iväg. Mamma Speyside verkades också men hon stod som vanligt still som en droppe.
Plockade framåt kvällen fram en cykel och trampade runt Gunsta med Caos och Isa. Trodde väl knappt på det själv men de höll sig duktigt tillsammans på ena sidan om cykeln, även om det var på fel sida.


Spår eller...

Träffade Daniel och Malin för spår på förmiddagen. Ny, kort vall var inte helt lätt... Essie fick sitt korvspår och det fixade hon galant. Jag hade lagt det lite med böj idag.
Caos var lite ofokuserad men vi löste det och kom till slutet på ett bra sätt. Hon är full av bus och liv nu en vecka efter att ha förlorat valpen. Känns bra att hon är så alert!
Isa kämpade på bra men tar gärna upp snoken i motvind, sen har hade hon svårt med underlaget. Men som vanligt, bara träna på men en bra plan om vad jag vill uppnå vid varje spår.

Skönt att sedan få en stund hemma för att pyssla inomhus, inte var dag det händer.

Kom just in från stallet och Lille Brun är en så härlig lite häst, så social och go. Varje kväll ska det klias och gosas innan han börjar äta hö. Speyside är en duktig mamma som är så där lagom bekymrad över sin busunge.


Nationaldag!

Fick sovmorgon! Matts fixade ut Lille Brun idag och upptäckte att han är mer vild än tam när han ska ut  .

Kl 10,00 var det samling på Knivsta BK för träning med Kristoffer. Vi började med lite lydnad och Isa var precis så ofokuserad som hon kan bli på tävling och som hon kändes förra helgen. Efter ett morrande från mig så gick det bättre. Hon kom även in med den stora apporten .
I skyddet var hon laddad som vanligt men det gick ganska så bra. Kristooffe sa några saker som kändes otroligt bra!
Hemma igen så blev det tårta, alltid lika gott. Mamma fyllde år igår så idag firade vi lite.

Missade tyvärr Nationaldagsgaloppen på Gärdet men det får vi ta igen ett annat år.


Onsdagsträning

Idag var det min och Mias tur att hålla i onsdagsträningen i Tierp. Första onsdagen varje månad är det träningstävling. Tror det var många som firade studenter för det var bara Lisa som kom. Vi har ju tränat tillsammans hela inomhussäsongen och det var kul att ses!
Vi tränade alla våra hundar en efter en. Essie fick gå igenom BH programmet vilket gick superfint! Isa gjorde en del elitlydnadsmoment, taggad till tusen.. Caos var så lycklig över att få träna och äntligen få leka med sin boll igen. Synd bara att det var så mycket mygg på planen.
Nu är det soffläge och så laddar vi för morgondagen skyddsträning.


2 kg IPO apport

Matts har köpt en stor IPO apport till Isa. Den är ju lika stor som henne!! Hur ska det här gå, hon såg lite snopen ut när hon såg den...
Caos är pigg som en mört nu och fick ett 200 stegs spår, gick kanske lite snabbt men det var inte igår hon spårade på vall.
Essie "spårade" fint och tog det riktigt lugnt

Fölis var taggad ikväll, tror han gillade att det bara var 14 grader och blåste. Han visade upp värsta traven. Visst är jag partisk men den är inte helt fel . Märks att han har en gångartshingst till pappa. Läste förresten om en annan fölungen efter Zaladin som var otroligt social, precis som Lille Brun.


Små saker

Oftast är det de små sakerna som skänker glädje. Som ikväll när jag kom upp i stallet och möttes av gnäggande, speciellt då Lille Bruns röst. Att han sedan snällt lyfter hovarna och INTE smakar på mig gör ju inte det hela sämre. Han har dessutom vuxit i sitt huvud, plötsligen så passar det så perfekt på den fina halsen


IPO 2

Imorse var det med mycket blandade känslor jag bestämde mig för att åka och starta IPO 2 med Isa. Tankarna var och är fortfarande nära det som hände igår. Men vi bestämde oss i alla fall för att åka, skönt att tänka på något annat.
Det var 5 startade 2 i BSL 1, 1 i IPO 1 och så var vi 2 i IPO 2.

Spåret gick på en välvuxen vall, hundarna hade svårt att fokusera där ner i gräset och Isa var bitvis hög med nosen. Jag glömde så klart att lägga spårlinan under magen på Isa så hon trodde säker vi var ute på en konstig promenad.. Får skaffa en sele tror jag, Isa är ju så liten så jag tycker det är svårt att få en bra vinkel med spårlinan. Sista apporten var av trä och där hade vi verkligen missat något i träningen, snabb som en iller la hon sig ner och tog den i mun! Tur domaren missade det och mitt väsande loss!! ligg still!! Det blev 90 p i avd A.

Vi körde lydnaden först och Isa tappade helt fokus i fria följet, ett och annat dk, tugg på apporterna och sedan ett fint framåtsändande gav 84 p.

Sen så var det bara skyddet kvar... Nervös igen då. Isa ronderade fint, inte världen snabbaste men alla skjul. På urkallandet var hon lite olydig och sedan blev det ett snabbt läggande inför flykten. Transporten gick hyfsat med pendlande position. Modprovet gick fint men hade lite olydnad i transporten därifrån. Kanske borde träna lite inför tävling...!!! Avd C 85 p.

Det känns så härligt att det gick så bra när jag var så tveksam till start. Min lilla randiga pärla är helt underbar .


Ingen valp...

Upptäckte plötsligen att Caos hade mörka flytningar och vi åkte in till Rembackens klinik i morse. Väl där konstaterades att valpen, ja det var bara en vilket vi visste, inte hade några hjärtljud. Dropp och värkstimulerande sattes in för att den skulle komma ut men det hjälpte inte.
Efter många timmar så lämnade vi Caos där för att de skulle försöka få ut valpen alternativt snitta henne. Till slut ringde de upp och berättade att de hade lyckats lirka ut den lille valpen den naturliga vägen. Så otroligt skönt att allt gick bra och att de fick ut den. Å andra sidan är det lika trist då vi verkligen hade sett fram emot den här valpen som skulle bli Matts nya stjärna.

Nu ligger Caos och sover här bredvid mig och är lite groggy efter narkosen. Det är en fantastisk hund som är så fin att ha med sig även i dessa jobbiga situationer. Sköterskan tyckte det kändes att det var en mycket klok hund. Ultraljud, rakning, kanyler, dropp och sprutor hon är bara med på det. Håller nästan fram benet själv när de skulle sätta kanyl.

Nu är det lite medicinering under en tid så det inte blir några infektioner eller så innan den här pärsen är över.

Stinas lilla blogg

062

Blogghistorik

«juni 2013»
tiontofr
0102
03040506070809
10111213141516
17181920212223
24252627282930

Senaste inlägg
Hundra sommardar
Hunderbanan och lite flera får
Cajsa och Carola
Kastrering...
Hipp hipp hurra!!
MH
KORAD
It takes a village to raise a child
En semester inriktad på hund – och lite häst också såklart
Lite hästuppdateringar

Senast kommenterade
Hipp hipp hurra!!
KORAD
Perfekta kombinationer
Skyll aldrig på...
Rasmästerskap
Team Frenesi
Knorr och morr
Hundmässan 2018
Balders röntgen
Grattis på tvåårsdagen

Arkiv
2021
2020
2019
2018
2017
2016
2015
2014
2013
 •    December
 •    November
 •    Oktober
 •    September
 •    Augusti
 •    Juli
 •    Juni
 •    Maj
 •    April
 •    Mars
 •    Februari
 •