Blogginlägg

Perfekta kombinationer

Som uppfödare strävar jag efter det som jag hoppas ska bli en perfekt kombination.
Det är inte helt enkelt som alla förstår. Vore det enkelt skulle alla hundar vara perfekta, friska, hållbara, enkla att träna, fungera i alla miljöer och sammanhang men så är det ju verkligen inte.
När sedan valparna ur den perfekta kullen är födda ska de placeras i det ultimata hemmet. Och inte det heller är helt enkelt. Vore det enkelt skulle alla valpköpare alltid vara nöjda med den valp de köpt ur den perfekta kombinationen.

Att föda upp hundar är lite som att ha barn. Även om de blir stora och flyttar hemifrån så vill man veta hur det går. Höra allt roligt de gör och får vara med om samt även de sakerna som inte går så bra. Få vara ett stöd i både med och motgång. För att kunna vara det krävs att valpköparna vill vara öppna och ärliga med vad de ser och känner i sina hundar. Blev det som vi tänkt med den perfekta kombinationen?
Utvärdering är inte helt enkelt det heller då alla de ultimata hem som valparna flyttade till har olika erfarenheter och tankesätt kring hur man har hund och hur man tränar hund.

Ibland händer det att det inte blir som det var tänkt, att hunden inte motsvarade förväntningarna och då vill jag såklart veta det. Hur blev det så och hur kan vi gemensamt lösa det?
När det går så där exceptionellt riktigt bra så vill jag också veta det och vad som var receptet på framgången.

Valpköparna är ju nyckeln till en lyckad avel. Lyckad avel för mig att rätt valp hamnar i rätt hem och att den får glädja sin familj under många år! Kedjan är ju inte starkare än den svagaste länken heter det i ordspråket och jag vill att ”Cherberoskedjan” inte ska ha några svaga länkar utan att alla med valp härifrån ska känna sig trygga med att jag alltid finns som stöd och stöttning i vad det nu än må vara gällande våra gemensamma fyrbenta kamrater.


Vinnande team

Fem ingredienser skapar ett vinnande team

Efter flera år av research och miljontals dollar investerade kom Google fram till fem ingredienser som skapar det mest produktiva teamet.

1.Psykologisk säkerhet: Alla i laget ska kunna ta risker, uttrycka åsikter och idéer utan att vara rädda för att säga fel. Det kan räcka med att ta tio minuter i början av gruppmötet och prata om hur helgen har varit eller berätta om något de tycker var svårt på jobbet veckan innan för att skapa trygghet i gruppen. Dessutom hjälper det lagmedlemmar att förstå varandras humör och i framtiden känna av när någon inte mår bra eller inte har kommit till tals i en diskussion.

2. Pålitlighet: Alla lagmedlemmar måste kunna lita på varandra att de gör färdigt sina uppgifter i tid och håller en hög standard. Om någon inte levererar skapar det en oro och osäkerhet bland andra medlemmar som kan leda till att de börjar lägga sig i varandras arbete. Då sjunker effektiviteten.

3.Tydlighet: För att underlätta punkt två är det viktigt att alla medlemmar vet vad det gemensamma målet är, hur laget ska gå till väga för att uppnå målet och vem som ska göra vad. Vem som väljer att ta på sig en ledarroll är också viktigt att alla är gemensamma om.

4. Personligt: För att ett lag ska arbeta effektivt är det till stor hjälp om alla medlemmar känner att det de gör är viktigt på ett personligt plan.

5.Meningsfullt: Chefer borde göra det tydligt för sina anställda vad deras arbetsuppgift bidrar eller leder till för hela företaget. Det ger motivation under arbetets gång och stolthet när arbetet är utfört.

Vad vill jag då ha sagt genom att skriva detta? Jo att det även är en viktig del i att bli ett vinnande team tillsammans med sin hund. Klura på den du också...


Våren är på gång

En riktigt härlig helg, våren är på gång på riktigt och dagarna har varit fyllda med hundträning. Började fredagen med lydnad efter jobbet och sedan pizza på Stiernhielms i Gunsta.
Lördagen bjöd på spår i rätt kraftig vind. Beck fick ett nästan 1 km rakt spår. Vilken lycka att kunna få ett sådant spår! Han gick som en stjärna hela vägen och jag kunde gå längst bak i linan och se hur han lugnt och metodiskt jobbade sig igenom spåret.
Jessie fick två korta godisfyllda sträckor som hon tuggade sig igenom.
Åkte sen vidare till Arken Zoo för vägning av båda hundarna. Beck som aldrig varit in där tyckte han kommit till världens roligaste ställe – gosedjur överallt!! Han var som ett barn på tivoli och ville nog att vi skulle ta med alla gosedjur hem. Invägningen visade 37,9 kg för honom och 20,2 kg för Jessie.

Söndag och äntligen en dag utan blåst!! Satte upp skärmarna och Beck fick rondera, vilket han gjorde med glädje och var väldigt nöjd efteråt.
Beck 200417
Vips så var helgen över, jag hade två trötta nöjda hundar och en ny vecka är på ingång.
IMG_9789  IMG_9809


Ta ett championat.

Fick upp ett minne från 12 april 2014 då Isa blev lydnadschampion. Det var stort då och är så än för mig. Om jag sett rätt så har ingen hh blivit lydnadschampion efter det utan det är fortfarande totalt fem hundar som tagit det championatet. Vägen dit var ju inte helt enkel för oss och det finns många saker skulle jag gjort annorlunda
Vet att många har haft planerna på att tävla lydnad med sina hh med målet att ta ett championat. Nu är ju ett championat inget man bara tar utan det kräver tid, tanke och rätt träning oavsett ras och gren.

Just rätt träning är något som jag tycker många ska fundera på. Vad innebär det egentligen? Hur gör jag det enkelt för hunden att förstå vad jag menar? Har vi kul tillsammans? Finns stadga? Finns gas? Finns balans? Hur varierar jag träningen? Går prestation före relation? Har jag rimliga mål i förhållande till vad jag ”stoppar in”.

En annan sak som man kanske också ska fundera på är om jag har rätt hund för det jag vill göra. Det börjar ju poppa upp kurser för att hantera reaktiva hundar samtidigt som många väljer att skaffa sig t.ex. hh eller malle för att de vill åt just det aktiva sinnet. Och när dessa egenskaper börjar visa sig borde det inte vara en överraskning.

Finns mycket jag skulle kunna skriva om det här men jag nöjer mig med detta ikväll.
Och tack Isa för att du var som var och att vi hade så roligt tillsammans!
isa ch

 


Vacker morgon

Tog med kameran ut på morgonpromenaden kl 6. Fantastisk vackert ljus ute och det blev riktigt fina bilder på Beck och Jessie. Vi är sällan ensamma på våra morgon och kvällspromenader hemma i hagarna. Idag var det ett par rådjur, en räv och det en katt som också njöt av det vackra vädret.

 82C8DD11-CB25-48EA-A15F-B3B3A07F9DCD


8836158F-DB82-4E33-9F9C-0AFB71F08579
Det är rätt fint att kunna stå med hundarna och se rådjuren leka innan de drar vidare och att räven är nyfiken på vad vi gör på träningsplanen.  De enda djur jag inte vill ha kvar är vildsvinen som verkar trivas lite för bra i vår skog. 
ED985B4C-48CE-4538-B0C5-37BA2D9088E6  


Spårhelg

Helgen har ägnats åt spår – så roligt och så givande! Var för första gången med på en kurs för Mathias Samuelsson.
Teori på fredagkväll om hans tänk och upplägg. Lördagen började vi med att lägga spår så som vi brukar göra för att visa hur det ser ut. Och Beck visade upp alla de sidor jag vill ha hjälp med. 

Nästa spår blev – för de flesta av oss som var med – ett rakt spår på ca 500 steg med godisdepåer och med handledning av Mathias så spårade Beck så underbart fint. Lugnt, noga och koncentrerat.
Efter spåret var vi båda rätt möra..och väldigt väldigt nöjda.
92154045_358556261727816_1786423537179820032_n
Idag blev det ett ännu längre men fortfarande rakt spår. 1100 steg och upplagt på samma sätt som gårdagens spår. Beck jobbade på som en stjärna genom hela spåret trots mina brister och emellanåt felaktiga instruktioner till honom.
92099168_965427350538488_5719681649721999360_n
Efter lunch blev det ett apportspår där jag fick mycket med mig att jobba vidare med.

Sammanfattning av helgen är att jag vill spåra mer!! Och att jag ska göra en noggrann plan för Jessies spårarbete  
D6151126-9714-485C-8398-7EB113AEAC8E

Stinas lilla blogg

062

Blogghistorik

«april 2020»
tiontofr
0102030405
06070809101112
13141516171819
20212223242526
27282930

Senaste inlägg
Hundra sommardar
Hunderbanan och lite flera får
Cajsa och Carola
Kastrering...
Hipp hipp hurra!!
MH
KORAD
It takes a village to raise a child
En semester inriktad på hund – och lite häst också såklart
Lite hästuppdateringar

Senast kommenterade
Hipp hipp hurra!!
KORAD
Perfekta kombinationer
Skyll aldrig på...
Rasmästerskap
Team Frenesi
Knorr och morr
Hundmässan 2018
Balders röntgen
Grattis på tvåårsdagen

Arkiv
2021
2020
 •    Oktober
 •    September
 •    Augusti
 •    Juli
 •    Juni
 •    Maj
 •    April
 •    Mars
 • 2019
  2018
  2017
  2016
  2015
  2014
  2013