Blogginlägg

2:a i Årets holländare lydnad

Nu så har resultaten kommit för årets holländare 2014.

Isa kom på en andra plats i lydnaden och på en trettondeplats totalt i kampen om Årets Holländare.
Kan inte vara mer än nöjd då vi gjort en start i elitlydnad där vi blev Svensk Lydnadschampion och en utställning i Rättvik hos Nedansiljans BK där Isa blev BIR med ck.
Hon har ju även hunnit med att bli mamma och där delas det tyvärr inte ut några poäng till årets holländare . Det var ju hennes viktigaste syssla under sommaren 2014.
10264922_10152311271059197_133190814910937447_n

Ett stort grattis till alla ni som varit ute med era holländare under föregående år och visat att det är en ras att räkna med och ett stort lycka till under 2015!

Får ju inte glömma Caos som blev fjärde bästa IPO hund i AFBV under 2014. Hon gick från IPO1 till IPO3 under en månad. Underbara lilla hund . Blev ju även ett första pris i elitlydnad innan året var slut.
Caos140524
Nu hoppas vi att hennes viktigaste uppgift under 2015 blir att vara mamma till ett gäng härliga valpar. Men om jag känner Caos rätt kommer hon inte nöja sig med det utan hon har redan lite planer för hösten .

 


BIR valpar

Vilken helg! Först vill jag gratulera Lena med Aranya som varit i Åbo och Malin med Ansgar som varit i Malmö och ställt ut och blivit BIR valpar!! Underbart och ett stort grattis till er!!
20792_10152597368926534_2436018303326880579_n  Aranya rosett

På lördagen blev det spår för Angus och Isa under eftermiddagen och på kvällen tog Matts Beck och Angus och åkte till Jonas för träning. Själv somnade jag med huvudvärk vid sextiden och gick inte upp förrän vid tiotiden på söndagen. Tur jag har Matts som fixar.
Beck
Idag har det blivit en skogpromenad och sen en sväng till hallen för lydnad, skönt att vi var inne idag, gillar inte riktigt det här regnandet.
  I hallen  I hallen2
Hästarna blir tajtare och tajtare. Igår så stod Gyleen och Olympia och kliade på varandra.
Det börjar även bli dags att bestämma sig för hingst. Har fått en del tips och lite nya tankar kring hur vi ska tänka.

För er som undrar vad Caos gör nuförtiden så har hon det bra. Njuter av livet, försöker stjäla mat och ligger gärna och sover. Jag vill se det som ett tecken på att hon är dräktig men hur det är med det vet nog bara hon än så länge.
Caos vilar


Fredagsmys

Har fått en rapport från Birgitta om Amira. Allt går bra och det är full fart hos dom nu. Amira sköter sig bra och har en favortiboll som hon busar med i trädgården.

Sista kvällen som vi bokat ridhuset. Har varit där 12 av 13 fredagar i år. Kommer kännas konstigt att inte åka dit nu. Blev först lydnad med Isa och Angus. Är imponerad över Angus koncentrationsförmåga och hans snabba inlärning.
Isa fick även ett skyddspass och där låg fokus på transporter. Finns som vanligt en del att jobba med där.
Beck var laddad, vore ju konstigt annars, och fick efter några bevakningar även gå några flykter.

Hemma igen så blev det fredagsmys med grisöron till hundarna och ett glas vin till mig.


Dyngdoft

Fick till lite lydnad med Angus och Isa när jag kom hem från Stockholm. Så skönt att komma hem till skitdoften på landet igen.
Leker mest med Angus och går korta sträckor med kontakt, övar sitt och ligg samt inkallningar. Han är för go den lilla killen.
Efter det blev det en snabbvisit hos Annelie då Dowra tappat en sko. Inte bara mina hästar som busar och far i hagen .


Smörgåstårta

Hälsade på Anders och Anita som bjöd på smörgåstårta. Alltid lika gott! Blev så klart en del hästsnack.
Fölningarna där närmar sig och i år har de skaffat magneter som sys fast i stoet och när fosterblåsan trycker på så släpper den och skickar signaler till en mobil. Det här har använts på stora stuterier under ett par år och det ska bli spännande att ser hur det fungerar.
Har även sett att man nu kan märka hästarna med chip som även har en ”inbyggt termometer” så man kan scanna av tempen på hästarna. Båda verkar ju toppenbra grejer! Utveckligen går framåt.


Så kallt

Solen sken ju så vackert och ändå var det så skitkallt ute.
Träffade Mia för att lägga spår. Var lite tveksam till om jag skulle lägga till Angus men tänkte att vi testar. Det var ju en del snö och vill inte att han ska gå på syn men när vi fika i väntan på att gå spåren så drev dom igen totalt. Fick sedan fantastiska spår av båda hundarna. Angus gick sakta och metodiskt igenom sitt och Isa markerade apporterna som jag sedan fick krafsa fram under snön. Kan inte vara mer än nöjd!

Har även varit hos Jonas med Beck och Angus. Beck var lite mer på än igår och Angus mindes vad han gjorde i går och fick till ännu bättre bett och tillkämpande. Det är så härligt att se honom bjuda in Jonas till lite mera lek och kamp. Han är även så samlad när vi går ner till planen, följer mig och köttbullen utan problem. Gillar den lilla hunden skarpt!!

Isa har jag ju haft mina funderingar kring. Känns som någonting spökar då hanarna är galet intresserade av henne trots att hon inte löper. Funderar kring livmoderinflammation men hon har ingen temp. Idag så tyckte jag att hon hade lite mörkare flytningar. Ska boka tid för ultraljud och kolla upp det hela. Pratade med vet idag och de tyckte jag kunde avvakta då hon inte har feber. Om hon får det så var det bara att ringa igen.

Hästarna var lite snopna när de skulle gå ut i morse över att vintern återvänt men sedan stod de och njöt av solen i lä. Där var det ju riktigt skönt. Olympia och Speyside har blivit riktiga kompisar på den korta tid de känt varandra. De äter tillsammans och busar tillsammans, kliar varandra och ser ut att må riktigt bra. Känner mig rik som har förmånen att ha dessa två underbara ston i stallet.

Gyleen, som vi klippte i veckan, ser ut som en irländsk sportponny nu. Så fin i kroppen trots att hon inte använt den i något hårdare arbete de senaste åren. Hon åldras med stil.


Fredag igen

Efter gårdagen var det rätt skönt att ha en semesterdag och tillsammans med Matts kunna ägna den åt hundträning och hästar.

Träning hos Jonas med Beck, Isa och Angus. Matts har inte kört Beck själv i skyddet sedan i oktober och det var en leende Matts och nöjd Beck som gick av planen.
Isa gick också riktigt bra och Angus fick leka med Jonas och det värmde i hjärtat att se hur han samarbetade med Jonas i leken.

I kväll var det träning i Lagga, vi fokuserade på lydnad. Matts och Beck körde igenom IPO1 lydnaden och jag och Angus fokuserade på kontakt och att ligga plats. Stjärna i kanten för båda!

Har även haft ett trevligt samtal med en valpsugen tjej. Kombinationen Caos och Crash har verkligen väckt intresse. Caos däremot är numera mest intresserad av att stjäla mat, inte så likt henne, kanske tyder på ett gäng kommande valpar?

Har även prata lite med Anita kring hingstval. Säg det som ska vara enkel. Händer ju även en del när kameran slocknat och det är kanske det som ska bedömas…


Svåra beslut

Livet med djur är inte alltid enkelt. Emellanåt så måste rätt tuffa beslut tas och hur man än vrider och vänder på det så är det aldrig roligt. Man försöker med ”att det kommer kännas bättre sen” och andra saker för att underlätta för sig själv. I dag så var det en tacka som hade framfall som vi ganska snabbt bestämde oss för att ta bort. Även om vi agerade snabbt så fort vi upptäckte det så gör det ändå lite ont i magen. Tankar som kunde vi gjort något annorlunda, skulle vi sett att något tidigare, far runt i huvudet.


Randiga raringar

Får rapporter om att det är full fart på Amira hemma hos Birgitta. Det är så roligt att få sms om vilka upptåg hon varit på. Tror verkligen den lilla hunden behövde flytta hemifrån.

Angus har acklimatiserat sig bra här och idag var han och Matts till Frida för att få en liten genomgång om hur vi ska tänka och jobba vidare med honom. Det var skönt att få våra tankar bekräftade och att vi ska fortsätta som vi tänkt. Frida var imponerad över hans förmåga till att koppla av efter aktivitet. Sen tyckte hon så klart att han var fin  .


Vecka 11

Det har varit en händelserik vecka på många sätt.
Magsjukor, parning av Caos, avslut på Amiras kurs och sen har hon flyttat,
Angus har kommit tillbaka och inte kom jag iväg till Flyinge.

Matts började med att bli magsjuk på måndag, något som höll i sig till torsdag.
Då var det min tur att däcka, men det varade bara till fredag eftermiddag som
tur var .

På tisdagen var det avslutning på Amiras allmänlydnadskurs och hon fick MVG på
alla punkter. Bästa lilla ”mojjen”. Vi har ju tidigare funderat på om vi ska
placera ut henne till någon som har mer tid med henne. Kom att tänka på
Birgitta som också tände på idén och nu så har Amira flyttat hem till henne och
Xa i Östervåla. Tanken är att hon ska först och främst ska ta hand om henne
fram tills i sommar. Amira är en rolig liten hund och som de sa till mig på
kursen, låt henne blomma ut och utvecklas, var inte så överbeskyddande, hon är
tuffare än du tror. Känns bra att hon är hos Birgitta nu även om det är tomt
här hemma utan min lilla skugga.


Caos löper ju och det har blivit bra parningar den här veckan och Crash var en
riktig gentleman  . Det har kommit en hel del förfrågningar på kullen och valpar
har redan bokats så nu håller vi tummarna för en lagom stor mallekull i mitten
av maj.

Så har Angus kommit tillbaka, just nu ligger han utslagen och snarkar i hallen.
Inte helt enkelt att komma till ett hus med mamma Isa, löpande Caos och busiga
Beck. Tror han är rätt trött efter den här helgen, försöka hänga med i Becks
tempo kan ju knäcka även den bäste.
Angus 1

Och då blev det ingen Flyinge resa för mig. Bestämde efter elitfölsauktionen
att jag skulle åka men när Matts blev sjuk så vågade jag faktiskt inte åka ner.
Ville verkligen inte bli liggande i magsjuka där nere och det var tur att jag
stannade hemma med tanke på att jag sedan blev dålig. 

Tur att det visades websändningar så jag kunde se testryttare och
hingstklasserna. Tyckte nästan det luktade lite ridhus när jag satt och
tittade.  Vi blev väldigt förtjusta i Eclectisch både jag och Matts. Hoppas på lite mer inside information sen från Anita om hingstarna som var med i Bruksprovet.
Fick en rapport från henne om att Ifverson tycker Wittra är fantastiskt. Så
härligt att få höra! Fast att hon är fantastisk visste vi väl redan .

Hästarna här hemma är fulla i bus och emellanåt ser man Olympia och Speyside
dra en repa i hagen. Antar att de gillar våren, solen och värmen lika mycket
som jag gör. Gyleen däremot njuter av våren på ett mer stillsamt sätt .

Några av tackorna börja se rätt sprickfärdiga ut. Senaste åren har första lammen kommit runt 1 april så det blir säkert så i år också. Nu börjar gissningarna om vem som kommer först och hur många lamm det kommer bli i år. Jag tror det blir 12 stycken.

I övrigt så har jag och Beck kört lite lydnad, spår och ronderingar. Gissa om jag blev snopen när han i en rondering berstämde sig för att kika över kanten på skjulet. Fanns ju inge figge...Ska vara en Beck till det. Kan inte mer än skratta åt honom.
Isa har fått göra samma övningar som Beck men hon är lite mer måttfull i det hon gör, min lilla stjärna.


Vecka 10

Rallylydnad, bara att tyda skyltarna är en hel vetenskap. Fick testa på det under min kurs med Amira. Det är skoj att testa det man aldrig gjort förut och vi hade det inte helt enkelt.
Vi har även testat på uppletande vilket vi inte gjort förr, Amira var lite frågande men hon kommer säkert att komma på det om vi får upprepa det några gånger.
1131

Amira har ju levt lite i en skyddad verkstad i och med att hon haft ont i sina framben och veterinärerna inte kunnat hitta något egentligt fel på henne mer än att hon ska vila och ta det lugnt. Därför har hon inte fått vara ute så mycket och upptäcka världen som hon egentligen skulle behövt. Igår på vår kurs så kom hon igång ordentligt, kampade i kopplet, hade dragkamp med min mössa (som vi skulle ha i uppletandet), hoppade och skuttade och var allmänt glad och busig. Det kändes så roligt att hon kunde släppa loss så bland de andra hundarna.

Så idag när hon träffade sin syster Aria så blev det lite bus och lek. Skoj att systrarna tillsammans under ett vakande öga från mamma Isa. När vi sedan gick in för att fika så la sig alla tre under 
köksbordet och vilade. Det var så intressant att höra hur Annika beskrev sin hund och hur hon verkligen älskade sin lilla stjärna.
Aria

Har under veckan även haft en sådan där upplevelse med Isa, den där man letar efter i träningen, både med häst och hund. Var på UBK och skulle träna i veckan och när vi kom in på planen så bara fanns hon där vid min sida, helt självvalt och bad om uppgifter att göra. Låter kanske banalt men just fokus från steg ett in på planen har inte riktigt varit vår grej.
Även i skyddslydnaden känns det som något lossnat och det gör ju att det är så mycket enklare att slappna av själv.
11001897_10153106300184197_3147473665344424787_n

På tal om sådana där stunder där allt stämmer så där så man kan vakna och drömma om det efteråt så är det ju inte så ofta det händer. Men jag har ett par, flest med hästarna än. Men att det ska komma fler är jag övertygad om. Den där sekunden när allt bara klickar är värt allt jobb på vägen.
index

Caos börjar närma sig höglöp och Beck tycker väl att det är lite trist att antingen han eller Caos får gå i koppel under promenaderna. Annars tar han det rätt lugnt måste jag säga, i alla fall med hans mått mätt.

Hästarna är rätt smutsiga nu, men det torkar upp rätt snabbt nu med all blåst. I veckan var det en älg som var lite nyfiken på hästarna som då givetvis blev nyfikna på älgen….
images
Olympia har nog aldrig sett en svensk älg verkade det som, jag har heller inte sett henne trava eller galoppera som hon gjorde då. Hon är fin den hästen!!
Gyleen tog däremot det hela med ro. Medan de andra två skuttade runt så passade hon på att ha all mat för sig själv. Hon är rätt smart. Speyside har fått någon sorts vårfnatt, varje dag när det är dags att gå in så ska hon hoppa runt, galoppera, pipa och vara allmänt stollig. Kan inte mer än skratta åt henne.


Vecka 9

I kväll så märkte vi att Caos löper!! Nu väntar en spännande tid, parning och såklart förhoppningsvis ett gäng valpar i maj.

Under helgen har jag spårat med Isa och Amira, tycker att de båda jobbar på bra. Mest imponerad är jag av lilla Amira som har en riktigt bra näsa. Angus har också varit med och även han är riktigt intresserad av det här med spår.
1546101_10153099433464197_6231758067794461406_n

Tidigare i veckan så har det varit en del lydnad då med fokus på snabbhet i apporteringar och inkallningar med Isa och Caos. Med Amira tränar jag på det vi får med oss från kursen. Sist var det kontakt, inkallningar genom gruppen samt övningar i att mötas. Mycket nyttigt!
10346221_10153099433544197_3217706989708988429_n

Lördagkväll var vi till Myrsjö och åt pizza. Hälsade på vår Contessa som bara bli finare och finare! Hon ska föla i mitten av maj och det ska bli så spännande att se det fölet. Har kollat en del från Göteborg och hoppningarna där och kan konstatera att det finns vissa likheter mellan Casall och Contessa.
Vi missade däremot Wilma som skulle komma hem till Anita på söndagen, kommer inte ifrån att jag saknar Wilma.
Spanade in deras Filur, en dexter (en väldigt liten koras), så söt!! Han var inte mycket större än Hugo Vet att Matts vill ha både en sån och ett gäng grisar. Får väl se när han skaffar det.

Nu när hästarna är ute mer här hemma så har vi ställt ut en bal hösilage i hagen. Lika fascinerande varje gång vi gör det för hästarna är mycket lugnare och äter mycket mindre. Det är ju inte på något sätt så att de varit utan mat förr, de får trots allt rejält med foder annars också men en egen bal är något extra.
Olympia har tagit efter Speyside och smutsat ner sig...Men det gör inte så mycket, hon är lika fin ändå
11042012_10153100130924197_1998835470_n


Beck och Amira är rätt roliga, han är fem gånger så stor som henne och så fantastiskt snäll.
Hon får springa med sina pinnar i skogen som han "inte lyckas ta" och inne så ligger han på rygg och låter henne "brotta ner honom".
Beck o Amira

Stinas lilla blogg

062

Blogghistorik

«mars 2015»
tiontofr
01
02030405060708
09101112131415
16171819202122
23242526272829
3031

Senaste inlägg
Hundra sommardar
Hunderbanan och lite flera får
Cajsa och Carola
Kastrering...
Hipp hipp hurra!!
MH
KORAD
It takes a village to raise a child
En semester inriktad på hund – och lite häst också såklart
Lite hästuppdateringar

Senast kommenterade
Hipp hipp hurra!!
KORAD
Perfekta kombinationer
Skyll aldrig på...
Rasmästerskap
Team Frenesi
Knorr och morr
Hundmässan 2018
Balders röntgen
Grattis på tvåårsdagen

Arkiv
2021
2020
2019
2018
2017
2016
2015
 •    December
 •    November
 •    Oktober
 •    September
 •    Augusti
 •    Juli
 •    Juni
 •    Maj
 •    April
 •    Mars
 •    Februari
 •    Januari
 • 2014
  2013