Blogginlägg

Bitkudde

Semester och sol är en bra kombination. Gick en härlig tur i skogen och idag tog vi ut alla hundarna samtidigt. Essie sov gott sen...
Efter att ha hämtat havre hos Anita så blev det lite träning hemma på planen. Transporter, överfall och utbackningar för Caos, lite liknande för Essie. Sen blev det var sitt lydnadpass för dom och även för Isa. Isa fick ha sin bitkudde med som belöning och det gillade hon verkligen!!

IMG_1780[1]IMG_1787

Det blev lite mer lydnad på UBK i kväll. För Essies del innehöll den fritt följ, läggande under gång, inkallningar, apporteringar och framförgående. Isa hade med sin bitkudde även nu och vi övade på inkallning med fart, och den ökade faktiskt, hoppapport och fjärrdirigering. Sen busade vi en hel del också .

Fölen börjar förstå det här med egen box nu. Eget kraftfoder är inte så dumt. Speyside har börjat rulla sig. Ja det gör även Wilma...så nu har de samma färg.
IMG_1783IMG_1784
Rapporten från Ullbolsta sa att de ridit måndag-tisdag, idag var det löshoppning. Ska bli intressant att höra hur det gick.


Munkorgar

Idag har jag och Matts lyssnat på Frida när de beskrivit hur de tänker kring inlärning av munkorgsarbetet. En otroligt givande dag! Ska bli spännande att se hur Caos kommer hantera det hela.
l1171


Regn...

Jisse vad det regnar!! Men det var mysigt i stallet.

Nu är Isa anmäld till Stora Stockholm och utställningen där. Velade fram och tillbaka men kom fram till att jag skulle ångra mig om jag inte anmäler henne. Hon har ställts där -09, -10, -11 och var anmäld förra året men då hade hon ju ett litet hål i halsen... De tre gångerna hon varit med har hon blivit BIM slagen av sina bröder och -11 blev hon Nordisk Vinnare. 2011 blev hon även Norsk Vinnare och BIR, ett fantastiskt år i uställningsringen.
Hur det än går i år så är det kul att vara med och ställa på den här utställningen! Vi ska även hjälpa till i rasmontern så vi ska i alla fall dit .
Bilderna är från 2010 och 2011
74647_464547156105_7416577_n387663_10150603686629202_1118195456_n
Att anmäla till lydnaden avvaktar jag ett par dagar till med....


Galopp, spår och födelsedag

Lördag förmiddag åkte vi till Ullbolsta för att se hur Hazze hade det. Ur boxen klev en nyskodd, blank, välfriserad kille som det hänt massor med bara på de få dagarna han varit där. Första dagen hade hans gnäggate hel del men nu var han som vanligt igen. Han har gått i walkern varje dag, är riden i skritt och lite trav samt har även varit på promenad runt gården med ryttare. Det är dubbla täcken på men det blir nog en klippning framöver då han redan börjat sätta vinterpäls. Skoningen hade gått bra och hans hovar såg så fina ut. Nu ska han ridas inne en vecka till innan det blir längre utflykter.
Det kändes så bra när vi åkte hem!

På em var det spår med alla hundarna tillsammans med Mia. Essie och Matts gick ett appellspår i lagom tempo med fina vinklar.
Isa fick ett spår med vinklar och avsteg och sedan ett för att öve apportmarkering vilket inte är helt lätt...
Till Caos lade jag ett 600 m skogspår och vi kom hem med alla apporer och slutgrisen .

Har ju börjat vänja av fölen, snart är det dags för dom att flytta. Det går bra och de verkar tycka egen box är ganska mysigt. Men jag kommer sakna dom, de är så himla goa båda två.
1378744_10151913978489197_1232607807_n
Söndag fm började med lite sovmorgon, det är ju vintertid. Vi körde lite uppletande med Essie, isa och Caos. Det var ett tag sen men alla hundar kom in med alla saker.
Sen körd jag lite utbackanden med Caos och det går sakta framåt.

En tidig lunch och sedan i väg till Täby galopp för att se lite vältrimmade hästar. Speysides bror Talisker startade och kom 2:a!! Vi skojade lite om hur det kommer bli när Hazze ska starta, men det är långt dit än. Men kommer han dit kommer jag vara nervös!

Får ju inte glömma att Isa fyller 5 år idag. En fantastisk liten hund som gett mig så otroligt mycket under de här åren. Nu ligger hon och knorrar i sin fotölj och ser så där nöjd ut som bara hon kan göra . Undrar om det är fler holländare som knorrar som hon.

1384075_10151916068909197_1019857175_n

Funderar på om jag ska anmäla Isa till utställningen i Stockholm men har inte lyckats bestämma mig än. Kanske skulle anmäla till lydnaden där istället..? Får sova på saken.


Fredag

Dagens rapport från Ullbolsta sa att de ridit Hazze i skritt och lite trav. De hade även tagit en promenad runt gården. Fantastiskt!
1387882_10151909617639197_906743089_n1387952_10151909617649197_1274944681_n

Lite träning på UBK på kvällen. Vi och Mia var helt ensamma där, kanske inte så konstigt .
Jag var inte i form så mina hundar fick avstå träning. Essie fick träna på det som inte gick så bra på appellen. Fritt följ med Matts tittande rakt fram, läggande under gång samt hopp. Ikväll gick det fint! MEn det är väl så det kan vara..


Skyddskurs

Idag var jag och Caos hos Jonas och Frida för en skyddskurs. Det var fyra mallar, två boxrar och en holländare med. Frida och Jonas tillsammans var ett toppenupplägg! De är ju så samspelta och snabba tillsammans när de tränar hund, sen är de så otroligt engagerade i allt!
Vi fick främst hjälp med utbackanden och transporter. Jonas och Frida jobbade själva med Caos för att få till utbackandena och få henne att förstå, och det gick snabbt.
Transporterna och överfall gick riktigt bra. Positionen är bra men Caos har varit lite för lydig och inte riktigt svarat omedelbart på överfallet. Men idag gick det fint. Vid lite längre transporter så blev hon lite vinglig med efter ett par repetitioner så satt även det.

En sån här dag när det är en blandad skara hundar och förare med så olika erfarenhet ger så mycket! Massa inspiration, funderingar och glädje över att se hundar som växer i sitt arbete. Vi skulle hålla på till kl. 17 men eftersnacket tog lite tid, Frida och Jonas vill verkligen att vi får svar på alla frågor och att vi lyckas!
1375823_10151909672214197_1514642511_n
Caos har redan somnat i soffan. Jag kommer också somna ovaggad, alldeles strax...


Egen box

Har börjat vänja av fölen nu. De 9 november ska de flytta till Anita. Zin Fire är ganska nöjd med att ha en egen krubba och slippa böka i samma som Speyside. De får stå i egen box varje kväll nu så småning om får de även sova ensamma.

Hazelburn började skolan igår och rapporterna var positiva

Vi har även hämtat hösilage, eller Matts gjorde medan jag fixade i stallet. hans vrickade fot börjar bli vackert färgad nu.
Hann även ner till UBK och tränade lite och nu ligger Caos och drömmer här i soffan.

 1383713_10151907445289197_975271876_n1393680_10151907445099197_1011164099_n


Hazze flyttar

Han gick på transporten som han inte gjort annat. Stod sedan lugnt under resan, klev ur och så sig förvånat omkring. Sen följde han snällt med in i stallet, in i sin nya box och började äta direkt. Han fick täcke på sig och jag tror han tyckte det var lite mysigt .

Lilla Hazze såg så vuxen ut där han stod mellan sina nya kompisar. I morgon är det skrittmaskin, kanske skoning och  lite annat spännande som väntar.


Appellspår!

Så har Matts och Essie gjort debut i bruksammanhang.
Samling 08,00 hos Sala BK. De lottades till startnummer 4 och det var nio startande.
Spåret gick galant! 9,5 - 10. Avdraget var för ett tugg på en apport.
Budföring 8,5-8. I onsdags på träningen sprang hon åt fel håll så det här var superbra!
Platsliggning 10-10. Hunden bredvid reste sig och gick till matte.
Lydnaden då, hon la sig inte på läggandet och hoppade inte tillbaka så det landande till slut på 220,75 poäng, 3,25 poäng från en uppflytt. Så nära! De hamnade på en tredje plats och det vara bara två ekipage som blev uppflyttade vilket tyder på att det inte var en så enkel appellspårtävling .
IMG_1759


Domarkonferens

Skippade tävlingen på förmiddagen då jag jobbat halva natten, har beredskapshelg.

Hade lovat att visa upp Isa på domakonferensen i Upplands Väsby där de nu skulle titta lite extra på holländarna så jag åkte dit vid lunch.
Alla tre hårlag var plats och alla hundar har bedömt högt på utställning. Det är en ras som ska vara lagom på alla sätt och vis och vad det är kan tolkas på många olika sätt så det var toppen för rasklubben att på ett sådant här sätt visa rasen.
Isa tyckte de var lite lågställd, lite småfet men att hon rörde sig bra.  De andra två korthåren var mycket större och hade tydligare ränder än Isa. Så det var nog därför hon såg liten och tjock ut . Men det blir bantning innan nästa utställning.Vilken helg!!

Oj vilken helg!
På lördagen IPO tävling hos SK Gefle, en trevlig klubb ocb bra arrangemang.
Det var samling vid Hagaström kl. 08,00 inför spåren. Såklart drog jag spår nr 1... Isa var lite tveksam i början av spåret som gick på en relativt nyslagen klövervall med lite frost i. På andra sträckan så stannade hon upp vid första apporten men sen gick hon bara vidare så den tog jag i farten, andra apporten gick Isa över! Sista apporten lade hon sig sedan vid, om än lite segt.
Var sedan glad över att jag fick spår nr 1 när jag så hur svårt de andra hade i sina spår.

Sen fick vi starta först i lydnaden och Isa var som vanligt überladdad....Fokus var på mig men positionen i ff var kastatrofal, sen var det en del tugg på apporterna och dk på läggandet i framåtsändandet.

Först ut även i skyddet. Isa ronderade fint, bevakade som hon gör och sedan fick vi för första gången till en bra urkallning på tävling. Flykt, släppande, trängning, transporter och modprov kändes så himla bra! Modprovet gick motljus som gjorde det lite svårt.
Det hela slutade på 80, 85, 93. Bästa lille Isa .

Söndagen började vi med att sälja en gammal hövändare . Myste sen lite med hästarna, fölen slappade och låg där och solade i värmen. Vädret den här helgen har ju inte direkt gått att klaga på.

Efter lunch åkte vi till Bro Håbo BK för att göra MT med Caos. Det var en bra bana och väldigt duktig testledare och figuranter. Caos var så duktig och löste alla svårigheter så himla bra, fast jag vet inte riktigt om hon såg det som svårigheter  .
Det hela slutade på 523 poäng! Så häftigt!

Nu är det dags för lite pyssel i stallet och sen kommer jag somna som en stock!


Inomhusträning

Skönt att träna inomhus! Jobbar man dagtid måndag-fredag så är det lite lyxigt att kunna få komma in i hallen en vardagkväll.
Det var skydd som stod på agendan ikväll.
Tjoho sa Isa, fot sa matte...
Caos känns bättre och bättre, nu börjar hon förstå det här med att backa ut och bevaka.
Att Essie är intensiv i sina bevakningar kan man ju bara konstatera .


Vaccineringsdags

Som vanligt ute i sista stund men idag vaccinerades i alla fall hästarna. Alla utom Wilma som får sin spruta på vårkanten. Alla tog det med ro utom Zin Fire som när sprutan drogs ut skuttade iväg, lille skrutt.
Det börjar bli dags för fölen att vänjas av nu, stona är inte så förtjusta i att ha dom i boxen när de ska äta sitt kraftfoder. Målet är att de åker till andra helgen i november.


Helg

Lördag:
Hazze har fått mindre hovar, han verkades idag och var lika cool som vanligt. Han fick Gyleen med sig in i stallet som sällskap men jag vet inte om det hade spelat någon roll om han varit ensam.

Sen var det skyddsträning i Knivsta på eftermiddagen. Vi körde lite lydnad innan och jag jobbar på med övningarna vi fått av Frida, det känns som en del har släppt. Nu gäller det bara hålla i och inte slarva med övningarna!
Caos fortsatte sina övningar från förra veckan, så även Isa. Kändes som Isa hade lite mer fokus på mig den här gången…

Matts lagade sedan en fantastiskt god middag. Rådjurssadel med potatisgratäng. Annelie kom över och vi åt, pratade och skrattade! Kul att träffas. Sen blev det så klart lite fölgos.

Söndag:
Träning hemma på planen i en härlig höstsol. Jag tycker det är så roligt att kunna titta på hästarna när vi tränar och jag tror faktiskt dom gillar att se hundarna fara runt och göra olika saker.

Efteråt åkte vi för att se SM kval i IPO hos Enköpings SK. Nu är jag sugen på att verkligen träna på med Isa. Träffade Affe och åkte förbi och köpte ett nytt överdrag till vår IPO ärm, inte en dag för tidigt. Sen slank det med en orange dutt .


Fotbollsspår

Spårade med alla hundarna på en stor fotbollsplan, blåste en hel del men de jobbade på fint. Både Caos och Isa har. Isa har tidigare stannat i vinklarna och tyckt det varit jobbigt men nu kämpar hon på och vill verkligen lösa spåret. Caos är värsta racern i spåret, där är det här med apporterna något vi måste jobba mera med. Jag hinner inte alltid uppfatta att hon markerar..

Essie spårade ett appellspår och tog in sina apporter på ett bra sätt. Axa fick även hon ett spår och hon som inte haft spårselen på sig på flera år gick nog bästa av alla J.

Vi hade lämnat hästarna ute när vi åkte i väg och trodde vi skulle hinna hem innan det mörknade, men som vanligt tar det lite mer tid än man tänk med hundarna så det var mörkt när vi kom hem.  Hästarna var längst bort och bara Gyleen var sugen på att gå in. Men sen kom de andra i full fart så ingen behövde sova ute


Sol, semester och Fridaträning

Sol! Semesterdag! Fridaträning!
För Caos hade jag planerat in att vi skulle titta på kryp, framåtsändande, halter, konskick och fjärrdirigering.
Krypet som brukar gå i en rasande fart var plötsligt lagom. Hon hopparju gärna med bakbenen så jag fick gå framför och bara belöna när hon kröp även med bakbenen och då bara på första eller tredje steget, aldrig andra steget. Inte så enkelt...
Framåtsändandet ska jag fortsätta med som vi börjat, vara noga med att hämta belöningen i änden av planen. Farten ut kommer nog om jag ger ett lite frejdigare kommando. Sen ska jag småprata lite mer för att bekräfta att Caos gör rätt.
Halter, jag måste stanna på samma ben, rätta in henne i positionen jag vill ha. Göra om och bara belöna rätt sättande. Så ska jag ha samma tänk i vändningar.
Konskick med bollbelöning, Jippie sa både jag och Caos!!
Fjärrdirigering. ett kapitel för sig. Caos har så lätt att röra en tass här och en där och jag har svårt att få till det. Det var inte helt enkelt för Frida heller, Caos har svårt att sätta sig bakåt från stå. Sitt betyder något annat för henne. Klurigt men det ska gå .

Essie fick Frida jobba med själv. Stadga, plocka upp apporten, hålla fast, lyssna på rätt kommando som de jobbade med. Det går sakta framåt.. Essie vill göra rätt men kommer inte alltid ihåg hur man ska göra. Det gäller att alltid hjälpa henne att göra rätt, även med sakerna man vet hon kan.

Isa som laddat i bilen under tiden var mer än på g. Fick börja med att kampa ner henne på planen och sen lura henne på kampdutten så fort hon tittade bort. Vilket var en hel del! Det blev mycket bättre och vi gick av planen med en härlig känsla av samarbete.

Frida har så många bra frågor på hur vi jobbat och vad vi gjort och vilket mål vi har och sedan utifrån det komma  med lösningar på hur vi ska jobba framåt.

Hundträning är kul!!

Stinas lilla blogg

062

Blogghistorik

«oktober 2013»
tiontofr
010203040506
07080910111213
14151617181920
21222324252627
28293031

Senaste inlägg
Mera MT'n
Hunderbanan och lite flera får
Cajsa och Carola
Kastrering...
Hipp hipp hurra!!
MH
KORAD
It takes a village to raise a child
En semester inriktad på hund – och lite häst också såklart
Lite hästuppdateringar

Senast kommenterade
Hipp hipp hurra!!
KORAD
Perfekta kombinationer
Skyll aldrig på...
Rasmästerskap
Team Frenesi
Knorr och morr
Hundmässan 2018
Balders röntgen
Grattis på tvåårsdagen

Arkiv
2020
2019
2018
2017
2016
2015
2014
2013
 •    December
 •    November
 •    Oktober
 •    September
 •    Augusti
 •    Juli
 •    Juni
 •    Maj
 •    April
 •    Mars
 •    Februari
 •