Blogginlägg

Hazelburn

Ikväll är det exakt två år sedan Hazze föddes. Vi tog in hästarna som vanligt och vid åttatiden märkte vi att något var på gång. ganska snabbt så var fölningen igång men det kom bara ut ett framben! Sagt och gjort - bara för mig att leta rätt på den andra frambenet som låg enkelt att rätta till som tur var!! Speyside var helt underbar och verkade verkligen förstå att vi skulle hjälpa till. När fölet väl var ute såg tungan helt blå ut! Men sen hostade han igång och sprattlade och ville upp. 

SpeysiIMG_0199de tyckte han var rar men inte att han skulle äta. Matts höll på att krypa ur skinnet av oro så han gick in. När vi sedan var ensamma Speyside och jag så löste det sig snabbt med diandet. Hazze blev sen en snäll men busig fölis, han testade alla mina kompisar, det Hazze 2 årkunde ju vara lekkamrater.... . Vi kommer minnas när han skulle chippas och han var ju inte den enklaste att lasta, inte som de andra fölungarna vi såg. Följa med mamma var inte riktigt hans grej alla gånger. Nu är han som sagt två år och åker snart på "kollo" igen, samma som förra året, Myrsjö. Kanske kommer han träffa några gamla polare från förra året? Kanske, kanske åker han direkt till ett nytt hem direkt efter betet... 

Fina Hazelburn


v.17

Har haft en vecka full av roliga saker. Fick ett mail från en galopptränare som är intresserad av Hazze! Nu hoppas jag allt går i lås och att han får flytta dit i slutet av sommaren. Men först får han åka till Myrsjö och ha ett par roliga månader med de andra pojkarna innan vi tar hem och fodrar upp honom inför inridning och träning.

IMG_0219[1]IMG_0210

Hade förmånen att få gå på en föreläsning med Pia Sundhage, vilken kvinna. Inspirerande, klok och jordnära. Säger bara Bob Dylan... Ni som lyssnat på Pia vet vad jag pratar om. "I became what I was practicing"

Hundarna har tränat på och Caos (och de andra så klart) har varit helt fantastiskt duktig, precis som vanligt . Hon är lite mer glupsk nu, inte på mat utan på annat spännande hon hittar, kanske ett tecken på dräktighet? Ultraljud på fredag får visa om det är så. Spännande väntan tills dess.

Ett nytt lamm har det blivit, en bagge som Matts döpt till Fänrik Stål. Nu är det bara en tacka kvar sen är årets lamning klar. Det är samma tacka som var sist förra året, sen fick hon jättelammet Hagrid. Baggen Hugo börjar nog sakna sina tjejer men det närmar sig. Planerar att släppa ut fåren på onsdag. Då får vi se vad Hugo tycker om lille Einar.

IMG_0090[1]   IMG_0241

I helgen har vi målat klart i sovrummer och så satte vi upp en ny tapetvåd på garderobsdörren. Matts är lycklig över motivet...

IMG_0249

Tur vi har ett hästsläp som vi emellanåt kan fylla med skräp och annat som legat till sig i förråden. En resa till tippen och ett påfyllt släp blev dagens rensningsresultat. Matts som numera har BE kort kunde sedan köra med pickupen. Kändes skönt att ha en rejäl dragbil till vårt skräp . Kan ju tillägga att vi inte var ensamma på tippen.


Flera lamm

I torsdags föddes ett lamm som Matts döpte till Cardento. Namnet var aktuellt då jag fastnat för en nygodkänd hopphingst, Canvas Plus som har just Cardento till pappa. Funderar på en hopphingst till Speyside i år. Vill inte bestämma och boka något innan hon fölat. Men jag är ju som sagt lite svag för hopphingstar... Speciellt de som börjar på C.

Cardento

I går så kom ytterligare ett lamm. Det var Sannas tacka Veronica som fick ett stort och kraftigt tacklamm.  När hon lammat så gick en tacka fram och kollade att både mamma och nyfödd mådde bra. Det var en av Veronicas äldre döttrar som kollade att allt var ok. Jag tycker gutefåren har en speciellt relation, de håller ihop familjevis på ett annat sätt en de får vi haft tidigare. 

Isas tass läker sakta men säkert ihop, hon är mycket piggare och nu haltar hon knappt alls. Har hittat en jättebra sko som hon har på sig.

Caos och Essie fick varsitt spår idag. Det var ett tag sen nu. Matts var mer än nöjd, han hade lagt om upplägget lite och det passade Essie perfekt. Caos var på som tusan i spåret, hon var verkligen taggad! Hon fick med sina apporter och var så lycklig när hon fick sin "pip kalkon" som belöning efter spåret.

IMG_0132[1]IMG_0139[1]

Hästarna börjar vilja vara ute längre nu, det börjar väl komma små skott som de letar efter. Hagen är delvis en insjö och där går Speyside och äter rötter. Hennes mage växer för varje dag, igår blev hon sur när fölet sparkade därinne 

Insjö

Hazze saknar en Trolle att bråka med. Gyleen försöker styra upp honom men det är inte helt enkelt. Det ska bli skönt att skicka honom på hingstbete så han får lite mer jämnbördiga att leka med. 

De positiva rapporterna om Trolle fortsätter komma, han har det så bra! Nu är han acccepterad av sina nya kamrater. Lena har verkligen satt fart på honom med en massa aktiviteter!

I övrigt har vi städat på gården under helgen, det som göms i snö kommer som sagt fram i tö...

 


Mittiveckan

Två resor till Stockholm med jobbet har det blivit den här veckan. Stockholm har sin charm men jag är imponerad över att en del orkar pendla dit dag efter dag, år ut och år in. Ingenting för mig känner jag varje gång jag kommer hem.

Rapporterna från Trolle gör mig varm i hjärtat, ser bilder på Facebook och läser i bloggen om hans nya liv.

Isa började tvärt att löpa, det skulle hon ju göra i juni...Ändrar våra planer en del. Inte nog med det. I måndagskväll så pep hon till under kvällspromenaden, när hon sprang runt i snön. Efter ett tag började hon halta lite. Jag kände igenom ben och tass men ingen reaktion. Fortsatt halt i går morse men ingen reaktion på tryck. Vi trodde då hon sträckt sig men på kvällen när jag kände på tassen så gjorde det ONT oc h det kom lite blod ur ett litet, litet hål i en trampdyna. Matts for till veterinären i dag som gjorde rent i det djupa sticksåret då vi var oroliga att det satt något däri. De hittade inget som var kvar men kunde inte till 100 % säga att det var så. Nu är det medicinering och bandage som gäller ett tag framöver. Surt..

Idag missade hästarna att de fick lunchhö, det upptäckte de först när det var dags att gå in vid femtiden. Det blir alltid en sån dag varje år och då känns det verkligen att våren är här.


Flyttdag

Igår flyttade Trolle, han klev snällt på transporten och såg lite förundrad ut över att det var nytt spån och ett hönät där inne. Vi stängde om honom och rullade mot Lilla Aspeboda. Väglaget var mer än blött och det var en hel del sprut och stänk från alla som körde om oss. Men lilla Trolle rörde inte en hov, han stod som ett ljus de dryga tre timmarna resan tog.

IMG_0031[1]Väl framme klev han ut och såg sig lite förvånat omkring. Jag lämnade över grimskaftet till Lena som ledde ner honom till lösdriften där han ska bo med två kamrater. Det fanns även två boxar så han skulle få tillbringa första natten i en av dom. Trolle fick lite hösilage och pellets som han snabbt satte i sig. 

Vi skrev kontrakt, fikade och pratade en stund innan vi åkte hemåt. Det var lite sorgligt att lämna Trolle men han har kommit till ett bra ställe där han kommer att trivas alldelse utmärkt!

Imorse skuttade vi upp och gav oss iväg till Enköping för att träna för Frida. Hon tyckte det hänt mycket med Essie sedan sist hon såg henne. Härligt att höra, lätt att inte se framstegen på hemmaplan. Isa var med för första gången och jag fick en del aha upplevelser..

På em testade jag de tips jag fått när vi tränade med Mia. Kommer bli bra!!

Hästarna är nattade och fåren kollade, inga lamm...Hundarna ligger utslagna på golvet, jag och Matts har parkerat oss framför TV. Nu laddar vi för en nya vecka.


Liten blir stor

Veckan har susat förbi i en rasande fart. Var på utbildning onsdag och torsdag och lärde mig en massa bra saker om mig själv. Nu är det återigen fredag och vi sitter i soffan och tittar på Skavlan.

I tisdags så var det dags att se vad Trolle tycker om att han någon på ryggen. Jag hängde på honom, han stod helt still, sen satte jag mig på honom. Det är alltid lika spännade att lägga benet över ryggen och för första gången sitta på en unghäst, speciellt när man varit med sedan dag ett i hästen liv. Man har ju en känsla för hur hästen kommer att reagera men stämmer den? I Trolles fall stämde det och han stod lugnt intill Matts.

Det är en lång väg tills han är en välutbildad rid- och körhäst men grunden finns och nu får framtiden utvisa om han blir den pärla bland hästar som vi tror han kommer bli. I går besiktigades han och imorgon eftermiddag börjar hans nya liv hos en ny familj och med nya hästkamrater. Vi kommer givetvis att sakna den lilla lurviga killen med den enorma svansen, han som inte är världens modigaste kille, men världens gosigaste. Han som litar på människor och tror alla om gott. Men nu måste han få utvecklas vidare, göra roliga saker och få glädja andra. Kommer att följa hans framtid på bloggen  "Tinkern Trollius".

DSC00777


Redan måndag

Söndagen flög förbi, lite sovmorgon sen gav sig Matts ut i skogen på för att såga lite. Jag fixade stallet, packade en fikakorg, tog hundarna med mig och så gjorde vi Matts sällskap i skogen. Tror jag ska lära hundarna att dra ris. Det gör de i och för sig redan men inte alltid dit jag vill.

Efter lunch kom en familj och tittade på Trolle, det kändes jättebra. Nu ska han besiktigas sen så flyttar han till dom i helgen. Kommer kännas tomt men han kommer att få en underbar familj! Idag så testade jag att lasta honom och det var inga som helst problem. Det var ju ett tag sen men han traskade bara med in, lite spännande var det men det måste det ju få vara. När det gick så bra så tog jag ut Hazze, och gissa vad glad jag blev när han också traskade rakt in! Mammas fina pojkar .

Hann förresten även med att träna Isa i Knivstahallen med Mia på söndagen. Testade det vi missat på senaste tävlingen och nu gick det bättre . Caos var hemma och värmde soffa, hon löper fortfarande så hon fick stå över träningen. Essie och Matts jobbar på med sina övningar och det ger resultat.


Bad

Tävling för Isa, bottennapp, sämsta resultatet hittills i elitlydnad . På't igen, ta med sig erfarenheterna från idag och se framåt. Tröstshoppade på Stadium outlet efteråt och sen kändes det bättre

Badade Trolle ikväll, nu gnistrar hans numera vita man. Han är så mysig att hålla på med. Imorgon kommer en familj för att träffa honom och jag hoppas de gillar honom. Kan ju inte påstå att bad händer så ofta i Trolles liv men han verkade tycka det var riktigt skönt. Ska ta och bada de andra hästarna kommande dagar, gissa om de är lortiga. Lera upp över öronen. Hazze har tyvärr ärvt Speysides kärlek för lerinpackningar.

Har även fyllt på höförrådet genom en liten resa till Uffe & Birgitta. Blev lite hästprat och skratt, som vanligt när vi ses. Nu hoppas vi det räcker fram tills det är dags att gå ut på bete, men betessäsongen  känns fortfarande avlägsen!

På lammfronten inget nytt.


Ytterligare en parning

Matts åkte till Kristinehamn med Caos för en ny date med Frekk. Det blev lika bra parning som i förrgår. Vi hade beställt ett IPOskul av Håkan som nu följde med hem, det är superfint och öppningsbart i bak.

Själv så hade jag en helt vanlig fredag, jobb, stall, hundpromenad. När Matts sen kom hem så åt vi en god middag och pratade om Caos, Frekk och valpar..

Några till har hört av sig om Trolle, vår fina kille! Hoppas vi snart hittar ett nytt hem åt honom där han kan få vara nr 1 för det är han värd att få vara!


Torsdagträning

Äntligen ett snöfritt spårunderlag. Isa och Essie fick spåra på en fotbollsplan och man kan ju säga att de har lite olika sätt att angripa spåren på.. Ni som känner hundarna anar nog hur

Körde igenom elitprogrammet med Isa och det känns ok. Vissa saker som, dessa dj-a konskick måste vi träna på. Men vittringen ja den gick finfint!

Essie fortsatte med sina Frida övningar och det ser fint ut!! Matts gjorde även några skick till rutan och det börjar sitta där!

Inga nya lamm ikväll, trodde nog Veronica var på gång men så var det inte. Hazze var supergosig och ville inte jag skulle sluta klia på honom när jag kvällsfodrade. Trolle ville som varje kväll bli kliad när jag fyller hönätet. Kvällsfodring av hästar har något avkopplande över sig.


Parning!

Matts ringde för att kolla provsvaren på Caos och det löd - åk! Vi drog iväg på em för en date med Frekk och ja, det var rätt läge. Tog väl knappt tre minuter innan de satt ihop och det blev en hängning på 45 minuter. Caos var så duktig och stod så stilla, sen viftade hon på svansen så fort hon hörde sitt namn. Efteråt såg båda hundarna lite förvånade ut - som vad var det som hände.

Nu får vi se vad Caos säger på fredag och om det blir en parning till.

Har idag även pratat med en tjej som är intresserad av Trolle och som kommer hit för att kolla på honom på söndag. Det känns jättebra och det hon beskriver låter som ett toppenhem för vår lilla häst. Känns skönt att det finns de som kan erbjuda ett sådant hem samtidigt som det kommer bli tomt utan honom den dagen han flyttar.


Fridaträning

Semesterdag! På fm for vi iväg till Biskopskulla för träning hos Frida. Matts fick massor av bra tips för träningen av Essie, en massa bra kamp och fokuseringövningar.  Frida är verkligen peppande och motiverande och det var kul att se hur det under denna korta tid hände massa saker i samarbetet mellan Essie och Matts.

Därefter var det dags för blodprov på Caos, vill se var i löpet hon ligger och om det är dags för parning. Svar kommer imorgon.


Inget aprilskämt.

Upp i ottan, känns i allafall så nu när vi ställt om till sommartid. Ut i stallet, kolla fåren, rasta hundar och sen iväg mot Skutskär. Elitlydnad stod på dagens agenda och Isa fick egentid med oss.

Drog så klart startnummer 1 av 9 startande. Men det visade sig vara ett bra startnummer. Vi började med sitt i grupp och platsliggning. Isa gör det helt ok och får 10,10. En bra början. Vi står länge och kollar på planen innan det är dags för oss att starta. Lilla hunden verkar kolla av och memorera var koner och sånt står, hon är för rar .

Alla momenten känns bra, det är mindre ljud och klapper med tänderna än vad det varit på länge, kanske för vi är utomhus? Men metallen... Isa laddar och hoppar på den och då planen är isig så far den iväg med en himla fart, skitkul för Isa inte lika kul för en matte. Men det blev betyg trots allt.

Efter en lång väntan var det till slut prisutdelning, vi kom 4:a med ett första pris på 265 p. Härligt!! Det var vårt andra förstapris, det förra tog vi på samma plan för exakt 7 månaders sen. Isa och jag verkar trivas i Skutskär.

På väg hem fick vi ett sms som sa "Två lamm", så typiskt!! Missa årets första lamning. Det gjorde vi även förra året som då var den 31 mars och vi hade tagit en lillsemester. Men det hade gått bra och nu bräker Ansgar och Aina i fårhuset som bara små lamm kan göra.

Stinas lilla blogg

062

Blogghistorik

«april 2013»
tiontofr
01020304050607
08091011121314
15161718192021
22232425262728
2930

Senaste inlägg
Hundra sommardar
Hunderbanan och lite flera får
Cajsa och Carola
Kastrering...
Hipp hipp hurra!!
MH
KORAD
It takes a village to raise a child
En semester inriktad på hund – och lite häst också såklart
Lite hästuppdateringar

Senast kommenterade
Hipp hipp hurra!!
KORAD
Perfekta kombinationer
Skyll aldrig på...
Rasmästerskap
Team Frenesi
Knorr och morr
Hundmässan 2018
Balders röntgen
Grattis på tvåårsdagen

Arkiv
2021
2020
2019
2018
2017
2016
2015
2014
2013
 •    December
 •    November
 •    Oktober
 •    September
 •    Augusti
 •    Juli
 •    Juni
 •    Maj
 •    April
 •    Mars
 •    Februari
 •